witte stranden Rossignano Solvay

De mooiste stranden van Toscane

Toscane heeft naast zijn prachtige natuur, pittoreske dorpen en kunststeden tevens een kuststrook van maar liefst 400 km. Opgelet want het betreft niet enkel zandstranden maar kuststroken van zand afgewisseld met duinen, rotsen en pijnboombossen.

Bovendien is maar slechts een klein gedeelte van die zandstranden vrij toegankelijk  voor het publiek (spiaggia libera) en zijn meestal enkel te betreden na betaling (spiaggia a pagamento). Ook voor wie houdt van kamperen is de kuststrook een ideale plaats, je vindt er namelijk een groot aanbod aan campings (bekijk aanbod van Suncamp voor 2020).

Porto Ercole

Mondaine badplaats Porto Ercole

Riviera della Versilia

Forte dei Marmi, Pietrasanta, Camaiore en Viareggio: 
De riviera Versilia is zonder twijfel de meest toeristische kuststrook en is dan ook bekend om zijn uitgaansleven. Van Mei tot Oktober openen de hotels, vakantiestructuren, clubs en discotheken hun deuren met het hoogtepunt in de zomermaanden.

spiaggia Forte dei Marmi

Strand aan Forte dei Marmi

De stranden zijn breed en lang, tussen Forte dei Marmi in het Noorden en Viareggio in het Zuiden bevindt zich een zandstrand van ongeveer 1 km lang. Forte dei Marmi en Lido di Camaiore zijn het meest bezocht, je vindt er stranden met alle nodige voorzieningen zoals het verhuren van strandstoelen, ligzetels, parasols, aanwezigheid van douches, bars, …

In deze kuststrook is het onmogelijk om je badhanddoek op het zand te leggen zonder te moeten betalen. Hiervoor moet je doorrijden tot in Pietrasanta waar je een ruim zandstrand vindt waar je zonder probleem gratis van een dagje zee en strand kunt genieten.

’s Avonds kun je rustig langs de zeedijk wandelen en genieten van de vele cafés en restaurants met uitzicht op de zee of van de vele boetiekjes en modewinkels. Viareggio is trouwens ook bekend om zijn vele gebouwen in art nouveau stijl terwijl Forte dei Marmi dan weer één van de meest mondaine badplaatsen van Italië is en je er grote kans hebt om een bekende Italiaan tegen het lijf te lopen.Booking.com

Livorno

Antignano, Quercianella, Castiglioncello, Vada di Rosignano Marittimo, Cecina, Marina di Bibbona, Castagneto Carducci, San Vincenzo, Riotorto-Piombino:

De kuststroken in Livorno worden als de mooiste van Toscane beschouwd maar gelukkig niet als de meest toeristische. De reden is dat je er maar weinig zandstranden aantreft. De meeste stroken bestaan uit rotsformaties waardoor het niet zo éénvoudig is om lekker in de zon te liggen bruinen.

Alle bovenvermelde stadjes en gemeenten hebben een zeedijk waarop het prettig wandelen en genieten is van de prachtige kuststrook en waar je restaurants, ijsbars, cafés en winkeltjes aantreft.

Vanuit Piombino vertrekt er tot 22 maal per dag in het hoogseizoen, een ferry boot naar het eiland Elba.

spiaggie bianche Rossignano Solvay

Witte zandstranden in Rossignano Solvay

Ter hoogte van Rosignano, meer bepaald in Rosignano Solvay tref je een wit zandstrand aan dat de vergelijking weerstaat met een exotisch strand.

De witte kleur van het zand is verkregen door de lozingen van de nabije chemische industriereus Solvay en bestaat uit 90% fijgemalen gebluste kalk en 10% calciumchloride.

Voor de Belgische lezers: de gemeente Rosignano Solvay is gesticht door de Belgische industriebaron Ernest Solvay wanneer hij in het begin van de 20ste eeuw ter plaatse een fabriek opricht voor het maken van soda water.

Meer gebouwen en projekten gerealiseerd door Ernest Solvay in Rosignano Solvay zijn ondermeer het theater Solvay en de tuinwijk Solvay.Booking.com

Grosseto

Follonica, Castiglione della Pescaia, Marina di Grosseto, Principina di Grosseto, Monte Argentario

De kuststroken in Grosseto zijn de bekendste van Toscane. Vooral Italianen maar ook buitenlanders komen hier hun vakantie doorbrengen of komen simpelweg van een dagje genieten aan de zee. Deze zone biedt zowel zandstranden als stroken uitsluitend met rotsen aan. Je vindt er zowel betaalstranden met alle voorzieningen als gratis stranden.

Porto santo Stefano 2

Het mondaine Porto Santo Stefano

De kuststroken zijn gekenmerkt door zandstranden ingesloten door de zee aan de ene zijde en bos begroeid met pijnbomen aan de andere zijde waar men terecht kan om de schaduw op te zoeken indien nodig.

Vooral Marina di Grosseto en Marina di Alberese zijn in de zomer nogal druk bezocht.

De kleine stranden Cala Violina en Cala Martina nabij Castiglione della Pescaia zijn volgens mijn mening de meest aangename en intiemste zandstranden die de Toscaanse kust te bieden heeft. Om ze te bewonderen moet je er wel een wandeling van 15 minuten door het bos voor over hebben.

Naast enkele stranden tref je op de Monte Argentario ook twee haventjes aan namelijk Porto Santo Stefano en Porto Ercole waar je de mooiste yacht kunt bewonderen. Vanuit Porto Santa Stefano vertrekt er meermaals per dag een ferry boot naar het eiland Isola del Giglio waar begin 2012 een cruise schip net voor de kust kapseisde.Booking.com