De mooiste versterkte dorpen van Toscane

Toscane kent enorm veel pittoreske middeleeuwse dorpen waar de tijd precies is stil blijven staan. Vooral buiten het hoogseizoen valt dit op, dan zie je praktisch enkel de lokale bevolking.

Sommigen bezitten zelfs nog hun oorspronkelijke middeleeuwse versterkte muren. In het grote aanbod hebben wij geprobeerd om er de 5 mooiste uit te halen, geen éénvoudige keuze. Hoe hoger in de rangschikking hoe bekender bij de toeristen!

5. San Gusmé (regio Siena)

San Gusmé is een klein dorpje dat zich bevindt op een hoogte van 465 meter temidden de wijnvelden van de Chianti Classico streek. Er wonen slechts 250 inwoners en het maakt deel uit van het grondgebied van Castelnuovo Berardenga, één van de mooiste Chianti Classico stadjes van de regio Siena.

Het dorpje bezit nog steeds zijn 12de eeuwse versterkte muren en alhoewel het niet echt toeristisch is wordt het de eerste 2 weekends van september toch overbevolkt voor het feest Festa del Luca Cava (meer info).

4. Lucignano (regio Arezzo)

Lucignano is een prachtig dorp gelegen op zo’n 30 km van de stad Arezzo. Naast de middeleeuwse vestingsmuren zijn ook nog de stadspoorten aanwezig. Er zijn heel wat monumenten te bezoeken zoals de kerken van San Francesco en San Michele Arcangelo.

Lucignano is tevens bekend voor de Maggiolata, een optocht met karren versierd met bloemen (meer info).

3. Giglio Castello (regio Grosseto)

Giglio Castello bevindt zich op het eiland Giglio wat inhoudt dat je er enkel met de veerboot vanuit Porto Santo Stefano naartoe kan. De overtocht duurt ongeveer 1 uur.

Giglio Castello maakt deel uit van de mooiste dorpen van Italië (in het Italiaans i borghi più belli d’Italia genoemd) en daar is reden voor: er is het indrukwekkende 12de eeuwse kasteel Rocca Aldobrandesca, diverse kerken en paleizen en de stadsmuren en -torens die nog praktisch volledig intact zijn gebleven.

Ook hier wordt gefeest, namelijk in september. Belangrijkste evenement is de ezelrace waarbij de verschillende wijken dingen naar de Palio (meer info)

2. Buonconvento (regio Siena)

Buonconvento is het enige van de versterkte dorpen in de lijst dat niet op een heuvel ligt. Het bevindt zich in de prachtige streek van de Crete Senesi. Net als Giglio Castello maakt Buonconvento deel uit van de mooiste dorpen van Italië.

Het middeleeuwse karakter gekenmerkt door vestingsmuren, stadspoorten en smalle overdekte straatjes is hier nog volledig intact alhoewel een groot deel van de stadsmuren is vernield tijdens de 2de wereldoorlog (meer info).

1. Monteriggioni (regio Siena)

Monteriggioni staat met stip op nummer 1. Dit pittoreske dorp is al meerdere keren decor geweest van films omwille van zijn authenticiteit. Reeds vanop afstand zie je de vestingsmuren die het dorpje omsluiten en die zo typisch zijn voor de middeleeuwen.

Het is vanzelfsprekend dat het hier in juli en augustus over de koppen lopen is maar je moet het dorp zeker ooit eens bezoeken. Tegen de prijs van €2,00 kun je wandelen op de stadsmuren waarbij je een prachtig zicht krijgt op de omliggende heuvels bedekt met olijfbomen en wijngaarden.

Ieder jaar aan het begin van de maand juli wordt het feest Festa medievale di Monteriggioni georganiseerd, één van de beste middeleeuwse feesten van Toscane (meer info).