De Mugello streek

De Mugello is een streek rijk aan tradities, pittoreske dorpen, natuurgebieden en streekgerechten. Bovendien bevindt de streek zich op korte afstand van de kunststad Firenze en is bijgevolg ideaal als uitvalsbasis om deze te bezoeken.

natuurlandschap van Mugello met het meer lago di bilancino

natuurlandschap van Mugello met het meer lago di bilancino

De naam Mugello is onlosmakelijk verbonden met de naam van de familie De Medici die van hier afkomstig waren en hier hun 1ste villa’s lieten bouwen. De streek is ook Internationaal bekend omwille van de aanwezigheid van het circuit Mugello waar de jaarlijkse motoGP plaatsheeft en Ferrari zijn vaste testcircuit heeft.

Ligging Mugello

De Mugello streek bevindt zich ten noorden van Firenze en wordt grotendeels doorkruist door de rivier de Sieve. Het natuurlandschap wordt gekenmerkt door bergen en heuvels afgewisseld met open vlakten.

Mugello kaart

Wat te doen

De streek beschikt over een groot aantal kleinere pittoreske stadjes en dorpen waarvan de belangrijkste zijn Borgo San Lorenzo (hoofdstad van de streek), Scarperia (behoort tot de mooiste dorpen van Italië), Vicchio (geboorteplaats van de wereldberoemde kunstenaar Giotto) en San Piero a Sieve bekend voor zijn burchten Fortezza di San Martino en Castello di Trebbio (Unesco werelderfgoed).

Kaart Mugello met belangrijkste stadjes en dorpen (klik op beeld voor groter formaat)

Kaart Mugello met belangrijkste stadjes en dorpen (klik op beeld voor groter formaat)

De streek is ook bekend voor zijn oude ambachten die nog steeds in gebruik zijn. De belangrijkste zijn de smid, natuursteenbewerker, pottenbakker en vooral de messenmaker. Deze laatste maakte reeds sinds 1500 de zogenaamde ferri taglienti (snijdende ijzers, messen dus) en op diverse plaatsen (vooral in Scarperia) vind je dan ook nog enkele winkeltjes terug die handgemaakte messen verkopen.

Wie op zoek is naar Italiaanse mode aan betaalbare prijzen moet ongetwijfeld een bezoek brengen aan de outlet store van Barberino Designer Outlet waar je maar liefst meer dan 1oo winkels hebt. Kortingen tot maar liefst 70% zijn hier niet ongewoon.

Natuurliefhebbers kunnen terecht in het nationale natuurpark Parco del Monte Falterone waar je ondermeer herten, everzwijnen, moeflons, verschillende roofvogels en zelfs wolven kunt aantreffen. Ontspannen kun je aan het kunstmatige meer Lago di Bilancino, in het park Villa Demidoff (sedert kort Unesco werelderfgoed) of in het avonturenpark Parco avventura il gigante.

het avonturenpark Parco il gigante

het avonturenpark Parco il gigante

Fietsliefhebbers kunnen dan weer gebruik maken van één van de vele routes, onderverdeeld in verschillende niveau’s afhankelijk van de soort fietser. De geoefende fietsers zullen zich zeker amuseren bij de beklimmingen van de Passo della Futa en de Passo del Muraglione die zich bevinden in Alto Mugello en de top op bijna 1000 m hebben.

Sedert kort kun je een smartcard aankopen waar je de route voor je gps kunt downloaden en zelfs je tijd van de verschillende beklimmingen kunt bekijken. De kaart is echter niet gratis (meer info op www.mugelloinbike.it)

Streekproducten

De streek is in gans Toscane bekend voor de productie van de melk Mukki die in alle supermarkten te koop is. Ook pecorino kaas en ricotta kaas van schapen of koeien is een specialiteit. De met aardappelen gevulde pasta tortelli alla mugellana is dan weer een begrip in gans Italië.

Andere streekproducten zijn funghi (champignons), tartufo bianco (witte truffel) en marroni (kastanjes). Deze laatste hebben van Europa zelfs de erkenning IGP (indicazione geografica protetta) gekregen.

tortelli alla mugellana

tortelli alla mugellana

Natuurlijk wordt in de streek ook heerlijke wijn geproduceerd, de bekendste zijn de Chianti Rufina DOCG en Pomino DOC die ook ver buiten Italië gegeerd zijn.

Overnachten in de Mugello streek

Er zijn enkele campings in de streek waarvan de grootste en de mooiste camping Mugello Verde is, gelegen op 3 km van het meer lago di bilancino. Ook beschikt de streek omwille van zijn mooie natuur en centrale ligging, over een groot aantal vakantie accommodaties waaronder agrotoerismes, Bed and Breakfast en vakantiehuizen (bekijk aanbod en prijzen).

Praktische informatie

Circuit Mugello > www.mugellocircuit.it

Barberino Designer Outlet

Avonturenpark il Gigante

Fietsen in Mugello > www.mugelloinbike.it