De openbare bus nemen in Firenze

De openbare bus nemen lijkt op het eerste gezicht iets banaals maar in Italië gaat het er wel eventjes anders aantoe dan gewoonlijk in de meeste steden. Zo moet je na aankoop je ticket nog afstempelen op de bus zelf.

Ticket kopen

WAAR? Bij de Tabacchi. Vooraleer je op de bus stapt moet je je ticket kopen, een ticket koop je in een zogezegde “Tabacchi” of in een bar waar een je aanduiding vindt van de busmaatschappij ATAF.

Een Tabacchi is een winkeltje waar je naast sigaretten, postzegels, batterijen, … ook bustickets kunt kopen van de maatschappij ATAF. ATAF is de enige busmaatschappij die in het centrum van Firenze rijdt. De Tabacchi herken je aan het T symbool buiten aan de gevel, een busticket wordt in het Italiaans “biglietto d’autobus” genoemd.

Je kunt ook een ticket kopen op de bus maar in dit geval betaal je bijna dubbel zoveel, niet aangeraden dus.

 

WELK TICKET? Je hebt verschillende mogelijkheden namelijk enkele rit, 4 ritten, 1 dag, 3 dagen, 7 dagen, carta agile en Daily Family. Een ticket voor een enkele rit kost €1,80 en is slechts 90 minuten geldig wat inhoudt dat je dus kan afstappen bij een halte en iets later terug kan opstappen, dit alles binnen een tijdspanne van 90 minuten natuurlijk.

De carta agile is een electronische kaart die je kunt gebruiken voor meerdere personen.

Bij dagtickets ben je verplicht je naam op het ticket te vermelden, het zelfde geldt voor het ticket Daily Family dat kan gebruikt worden voor families tot 4 personen.

 

 

AFSTEMPELEN OP DE BUS. Vergeet niet je ticket af te stempelen op de autobus want anders wacht je een boete bij een eventuele controle, het afstempelen kan je aan één van de toestellen die je kan terugvinden aan de in- en uitgang van de bus. Het toestel bestaat uit twee of drie delen.

Het bovenste gedeelte is voor de electronische kaarten Carta agile. Je kunt ze afstempelen door simpelweg de kaart te drukken tegen het symbool “hand met kaart”. Hoor je een biep dan is je kaart afgestempeld en kun je vervolgens op de display controleren hoeveel ritten je nog over hebt.

Het onderste gedeelte is voor de normale tickets, stop je ticket in de gleuf en controleer vervolgens of de inkt op je ticket staat afgedrukt. Werkt het toestel niet wat nogal eens het geval is, begeef je dan naar het andere toestel om je ticket alleszins af te stempelen want anders wacht je een boete.

 

Plan je busroute in Firenze

Op de website van de busmaatschappij ATAF kun je je route plannen via Travel Planner, het programma is echter enkel in het Italiaans en werkt niet altijd. Veel beter en betrouwbaarder is gebruik maken van google maps.

Zoom in op de plaats waar je naartoe wilt of waar je bent en klik op het dichtstbijzijnde bussymbool, ga vervolgens naar routebeschrijving aan de linkerkant van het scherm en voeg de bestemming toe, selecteer het symbool openbaar vervoer en klik op de knop routebeschrijving. Vervolgens krij je een aantal voorgestelde routes met tijdsduur, nummers buslijnen en overstappen.