Firenze-mercato centrale

De overdekte markt van Firenze

Mercato centrale

De Mercato Centrale in Firenze is de grootste overdekte markt in Toscane en is sedert 2014 niet enkel meer een plaats waar je groenten, fruit, vis, vlees en andere lekkernijen kunt kopen maar tegenwoordig ook een verzamelplaats van restaurantjes en winkeltjes waar je de Toscaanse specialiteiten kunt proeven en kopen.

Het gebouw in glas en staal met 2 verdiepingen werd gebouwd in 1874 op ontwerp van de architect Giuseppe Mengoni die eerder zijn pluimen verdiende met de overdekte winkelgalerij Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan. Tegelijkertijd met de bouw van de Mercato Centrale werd ook de kleinere overdekte markthal Mercato di Sant’Ambrogio gebouwd.

Deze 2 gebouwen maakten deel uit van een groot saneringsplan dat Firenze nog indrukwekkender moest maken dan het al was aan het einde van de 19de eeuw, toen het hoofdstad van Italië was.

Rondom het gebouw staan de kraampjes van de markt van San Lorenzo opgesteld waar je lederwaren en souvenirs kunt kopen.

Markt op het gelijkvloers

Op het gelijkvloers van de markthal is alles onveranderd gebleven. Je komt er nog steeds de visverkopers, slagers, groenten- en fruitkraampjes, delicatessenwinkeltjes, enzovoort tegen die ondermeer de typische streekproducten verkopen zoals bistecca alla fiorentina, trippa, lampredotto, …

groenten en fruit op gelijkvloers

De kleine historische eethuisjes waar je snel een broodje trippa, lampredottto, porchetta of een pastaschotel kunt eten zijn er bijgevolg ook nog steeds aanwezig.

Tip! Bezoek de markt met een Italiaanse kok en bereid daarna samen een typische Toscaanse maaltijd > meer info

Lunchen en avondeten op de 1ste verdieping

Op de 1ste verdieping daarentegen is nu één grote ruimte gecreëerd waar je een 25tal restaurantjes, winkeltjes en cafés aantreft die een ruime keuze bieden aan pizza, belegde broodjes, vlees- en visgerechten, kaasschotels, … Je vindt er ook ondermeer een enotheek, birreria (biercafé), bakker, chocoladezaak, ijsjeszaak, boekenwinkel, …

De 1ste verdieping van de Mercato Centrale tijdens de kerstperiode

Het idee kwam van Umberto Montano en Claudia Cardini om van de Mercato Centrale terug één van de belangrijkste plaatsen van de stad op gebied van gastronomie te maken. De 1ste verdieping werd al jaren slechts gedeeltelijk gebruikt wat zonde was voor deze prachtige ruimte. Het idee werd uiteindelijk werkelijkheid met de viering van de 140ste verjaardag van het indrukwekkende gebouw.

broodje porchetta (speenvarken)

voor de liefhebbers van Italiaanse kazen

Het principe is simpel: je koopt je lunch of avondeten bij 1 zaak, betaalt direkt aan de kassa en gaat dan zitten op 1 van de 500 plaatsen die ter beschikking staan. Je drankje bestel je aan één van de vele obers die er rondlopen.

verse pasta

kraampje met verse pasta

Het ganse jaar door worden ook geregeld allerlei activiteiten georganiseerd waaronder kookcursussen, wijndegustaties, live muziek en gratis concertjes. De markthal beschikt ook over WiFi, het volstaat om een paswoord te vragen bij het centrale infopoint.

de pizzeria

Praktische informatie

Plaats: Piazza del Mercato Centrale in de wijk San Lorenzo: tussen via Panicale, via Sant’Antonino en via dell’Arienta (google map)

Openingsuren: dagelijks van 10.00 tot 24.00

Website: www.mercatocentrale.it (Italiaans en Engels)

overzicht 1ste verdieping

overzicht 1ste verdieping