Castellina in Chianti

De overdekte middeleeuwse straatjes van Castellina in Chianti

Zicht op de daken van Castellina in Chianti en omgeving vanuit la rocca

Zicht op de daken van Castellina in Chianti en omgeving vanuit la rocca

Castellina in Chianti bevindt zich op een hoogte van bijna 600 meter temidden van de valleien van de rivieren Arbia, Elsa en Pesa en is samen met Radda in Chianti ongetwijfeld het mooiste van de 4 Chianti stadjes die op het grondgebied van Siena liggen. Het was in de 13de eeuw de hoofdstad van de Lega del Chianti waarvan ook Gaiole in Chianti en Radda in Chianti deel uit maakten.

Ligging en hoe te bereiken

Castellina in Chianti ligt volledig in de Chianti Classico streek, op zo’n 26 km van Siena, op 42 km van Firenze en op 71 km van Arezzo.

Vanuit siena of Firenze is het het best te bereiken langs de Raccordo Autostradale Firenze – Siena waarbij je de afslag Poggibonsi neemt als je vanuit Siena komt en de afslag San Donato neemt als je vanuit Firenze komt. Aan de afslagen staan reeds aanduidingen richting Castellina in Chianti.

Bezienswaardigheden

De geschiedenis van Castellina in Chianti gaat terug tot de Etruskische periode maar meer significant zijn de sporen van de middeleeuwen die nog terug te vinden zijn in de smalle overdekte straatjes (via delle volte), de burcht (la rocca) en overblijfselen van de stadsmuren.

La Rocca: Het middeleeuwse kasteel La Rocca bevindt zich op het hoogste punt van Castellina, het dateert uit de 11de eeuw en bevindt zich nog in zeer goede staat. Sedert 2006 is er het archeologisch museum in ondergebracht, een bezoek aan het kasteel en het museum kost €5,00.

De archeologische vondsten stellen niet zoveel voor maar de binnenkoer en het mooie zicht vanuit de toren op het historisch centrum van Castellina en de omliggende omgeving maken veel goed.

Het middeleeuws kasteel la Rocca

Het middeleeuws kasteel la Rocca

Via delle volte: Dit smalle middeleeuwse straatje is het langste met gewelven overdekte straatje in Toscane. Het start en eindigt in de hoofdstraat die het historisch centrum doorkruist. In het straatje zijn verschillende winkeltjes en een restaurantje aanwezig waar je op het terras in de zomer op het heetst van de dag verfrissing kunt zoeken.

Het middeleeuwse straatje via delle volte

Het middeleeuwse straatje via delle volte

 

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/city/it/castellina-in-chianti.nl.html?aid=2319783″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]De mooiste vakantiehuizen in de streek van Castellina in Chianti[/otw_shortcode_button]

 

Chiesa di San Salvatore: Deze van oorsprong middeleeuwse kerk werd volledig vernield tijdens WOII en in de jaren ’50 opnieuw gebouwd in neo romaanse stijl. In de kerk is het lichaam van San Fausto, patroonheilige van de Chianti streek, te bewonderen. Het lichaam werd geschonken door een rijke Senese familie aan de kerk.

Chiesa di San Salvatore

Chiesa di San Salvatore

Palazzi: In de hoofdstraat onderscheiden 2 paleizen zich van de redelijk éénvoudige architectuur die Castellina in Chianti typeert. Het zijn palazzo Squarcialupi (Via Ferruccio 22) en palazzo Bianciardi (Via Ferruccio 32), beiden gebouwd in de 15de eeuw in Renaissanse stijl en ingericht als luxe hotels.

Evenementen

één van de vele Chianti Classico wijnkelders

één van de vele Chianti Classico wijnkelders

Pentecoste a Castellina: Gedurende het laatste weekend van Mei zakken de belangrijkste wijnproducenten van de Chianti Classico af naar Castellina in Chianti om hun wijnen te laten proeven en natuurlijk te verkopen.

Decor is de middeleeuwse straat via delle volte en naast degustaties kun je ook genieten van live muziek, animatie, demonstratie van oude ambachten en marktkraampjes. Enkele dagen voor het festival wordt een groot eetfestijn georganiseerd waarbij je eet aan lange tafels in de smalle straatjes.

Zin in een authentieke Chianti wijnproefervaring?

1000 miglia: Deze beroemde oldtimer autorace met start en aankomst in Brescia houdt ieder jaar rond half mei een stop in het historisch centrum van Castellina in Chianti. Een must voor iedere liefhebber van historische sportwagens (meer info).

Praktische informatie

Wekelijkse markt: Iedere donderdag in Piazza della Pace van 08.00 tot 13.00

toeristische dienst klein Dienst toerisme: via Ferruccio 40, tel. 0577 741392

overnachten klein Overnachten in en rond Castellina in Chianti

 

Meer foto’s