De pelgrimsroute Via Francigena

Alle wegen leiden naar Rome en dat geldt zeker en vast voor de pelgrimsroute Via Francigena die haar naam dankt aan het feit dat ze door Frankrijk loopt.

Deze route werd in de middeleeuwen nogal druk bewandeld door pelgrims die gewoonlijk vertrokken vanuit Canterbury en via Frankrijk en Zwitserland aankwamen in Rome naar voorbeeld van de aartsbisschop van Canterbury.

via-francigena-foto-guidocammini.blogspot.it

Deze pelgrimsroute is gedurende de eeuwen wat op de achtergrond geraakt maar lijkt de laatste jaren terug op de voorgrond te komen.

Ook Toscane heeft heel wat moeite gedaan om deze unieke route die een waardig alternatief is voor de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella in Spanje, te promoten.

parcours via Francigena in Toscane

parcours via Francigena in Toscane

De Via Francigena in Toscane is maar liefst 380 km en strekt zich uit van de Passo della Cisa in het noorden tot aan Acquapendente in het zuiden. De route leidt je langs het mooiste van Toscane en doorkruist de regio’s Massa en Carrara, Lucca, Pisa, Firenze en Siena.

B&B langs via FrancigenaDe belangrijkste stadjes en dorpen van Toscane waar de route doorloopt zijn Pontremoli, Avenza, Pietrasanta, Lucca, San Miniato, Gambassi Terme, San Gimignano, Monteriggioni, Siena, San Quirico d’Orcia, Radicofani en Acquapendente.

Naast de prachtige natuur krijg je dus voldoende pittoreske plaatsen te zien waar je de Toscaanse sfeer kunt opsnuiven.

Overnachten is ook geen enkel probleem, langs de route zijn voldoende vakantiestructuren aanwezig waarvan sommigen enkel deelnemers aan de pelgrimstocht ontvangen, ze hebben een speciaal bordje.

Ook wifi is geen probleem meer want er zijn liefst meer dan 80 wifi punten langs de route waar je je gratis kan aanmelden.

Natuurlijk kan de route ook per fiets worden afgelegd, ze is dan lichtjes verschillend van deze die te voet moet worden afgelegd. Overal langs de route staan richtingaanwijzers waardoor je niet verloren kan lopen.

bewegwijzering via Francigena

bewegwijzering via Francigena

Meer info vind je op de website www.visit.viefrancigene.org (enkel Engels en Italiaans)

Een handige gids met aanduiding van de routes, praktische informatie en leuke anekdotes is de weg van de Franken deel II die je kunt kopen via de webwinkel van bol.com