De perfecte reisgenoot? Ga lekker reizen met je hond!

“Superleuk, zo’n hond, maar mij niet gezien. Dan kan ik niet meer op vakantie.” Woorden van die strekking hoor je vaak van mensen die geen hond bezitten en er ook geen één willen. Maar wat blijkt? Je kunt honden prima meenemen op vakantie en al helemaal goed naar Toscane.

Toscane is een goede bestemming met hond

Waarom Toscane nu juist zo’n goede bestemming voor hondenliefhebbers is? Ten eerste vanwege de uitbundige natuur en pittoreske dorpjes. Er valt genoeg te ontdekken, te klauteren en te rennen voor je hond.

Toscane is daarnaast geschikt omdat het op een behapbare afstand van België en Nederland ligt; je rijdt er prima met een auto heen, eventueel met een overnachting onderweg. Een vlucht kan veel meer stress voor een hond opleveren, vooral als hij wat groter is en in een kennel in het ruim moet reizen.

In deze blogpost gaan we er van uit dat je voor de auto kiest en geven we je een aantal praktische tips voor een onvergetelijke vakantie met het beste reismaatje dat je kunt bedenken.

Tip 1: Ken de regels en wetten

Elke Europese hond die een landsgrens over gaat, moet gechipt zijn en een Europees dierenpaspoort hebben. Ook is vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) verplicht, met een duidelijke vermelding in het paspoort van de geldigheid van die inenting. Let wel op dat het vaccin minimaal drie weken vóór aankomst in Italië moet zijn toegediend.

Andere verplichtingen in Italië zijn de hondenriem en de muilkorf. Dat honden in Italië aan de riem lopen, is heel gewoon. Je ziet er maar weinig honden met een muilkorf. Toch moet je die kunnen laten zien als de politie daarom vraagt. Zorg er dus voor dat je die altijd bij je draagt.

Tip 2: Maak een checklist

In lijn met de wetten en regels hierboven, is het verstandig om een checklist te maken. Zo weet je zeker dat je een belangrijk document of item niet vergeet. Andere zaken voor op je checklist zijn natuurlijk hondenpoepzakjes, een geplastificeerd kaartje met jouw telefoonnummer voor aan de halsband, eten- en waterbakjes, snacks, een EHBO-kit en een veiligheidsrek of harnas voor in de auto. Een koelmat of koeldeken is ‘s zomers ook onmisbaar voor het welzijn van je reismaatje.

Tip 3: Zoek hondvriendelijke accommodatie

Hoe lief jouw viervoeter ook is, niet overal zijn honden welkom. Op campings en in vakantiehuisjes zijn ze het meest gewend aan honden, dus daar maken jullie goede kans. In hotels wordt het wat ingewikkelder, maar dankzij het grote toeristische aanbod in Toscane is het absoluut geen verloren zaak. Hotels die wél huisdieren toelaten, zijn extra leuk voor jouw hond omdat er op die manier ‘speelmaatjes’ zijn.

Als je Booking.com gebruikt, kun je makkelijk een geschikte accommodatie vinden door te filteren op ‘huisdieren toegestaan’. Bij veel accommodaties kun je zonder creditcard reserveren, maar dit is niet altijd het geval. Heb je geen creditcard en wil je niet nog verder beperkt worden in je hotelkeuze dan vind je op Alles Zonder Creditcard meer tips over het boeken van hotels met iDEAL.

Tip 4: Een comfortabel verblijf voor iedereen

Waar je ook gaat verblijven, zorg ervoor dat je de ‘gedragsregels’ kent. Wellicht wil een eigenaar van een hotel of vakantiehuisje niet dat je de hond alleen laat. En heeft de eigenaar zelf een hond? Ook is prettig om te weten of het terrein omheind is. Verder spreekt het voor zich dat je hond niet in het zwembad hoort te springen of op een andere manier gasten stoort. Als je je aan deze regels houdt, ben je in de toekomst vast opnieuw welkom.

Tip 5: Veiligheid ter plekke

Italië kent enkele gevaren die je in België of Nederland niet direct tegenkomt. In zones waar truffels zijn, wordt soms gif voor honden neergelegd. Vraag altijd bij lokale personen of jouw bestemming dat gevaar kent. Het jachtseizoen, dat in september begint, kan ook gevaarlijk zijn – vooral voor loslopende honden. Ook hier geldt dat je het beste lokaal informatie kunt inwinnen over de veiligheid van wandelroutes.

Als laatste een regel die je waarschijnlijk al kende: laat je hond niet alleen in de auto achter, zelfs niet met de ramen op een kiertje. Een auto warmt enorm op in de zon en des te meer in Toscane. Binnen enkele minuten kan dat tot ademhalingsproblemen of zelfs de dood leiden. Hondje aan de riem en lekker meenemen, dus!