De prachtige kerk van Gropina

Eén van de mooiste en interessantste kerken van de Val d’Arno streek en zelfs van Toscane is de landelijke Romaanse kerk Pieve di San Pietro a Gropina. Het Italiaanse woord Pieve wordt gebruikt voor een landelijke kerk.

De kerk bevindt zich nabij het pittoreske Loro Ciuffenna (meer info), in het kleine gehucht Gropina waar slechts enkele mensen en een wijnproducent wonen waar je trouwens rechtstreeks wijn kan kopen.

De voorgevel van de kerk van Gropina

De kerk is echt uniek en is daarom zelfs erkend als nationaal monument. De huidige constructie dateert van de periode eind 12de – begin 13de eeuw en is dan ook uitgevoerd in de Romaanse stijl. In een steen van de klokkentoren is de datum 1233 gegraveerd.

De kerk heeft een zeer sobere stijl gekenmerkt door de afwezigheid van bepleistering, muurschilderingen, rondbogen en kolommen in natuursteen. Typisch voor de Romaanse stijl.

Het schip bestaat uit 3 beuken gescheiden door rondbogen die steunen op 10 kolommen met elk een verschillend kapiteel. De kapitelen hebben als thema allegorische figuren, beesten en landelijke symbolen.

Prachtig is de halfcirkelvormige abscis bestaande uit een dubbele wand die verrijkt is met bogen en kolommen. Let ook op de preekstoel in natuursteen, deze dateert uit de longobardische periode (9de eeuw).

de prachtige 9de eeuwse preekstoel

In de sobere voorgevel vind je het het wapenschild van paus Leo X (1522) terug.

Praktische informatie

Ligging: De kerk ligt in het gehuchtje Gropina, te bereiken vanuit Loro Ciuffenna (volg aanduidingen). Je kan met de auto tot aan een klein parking tot net voor het gehuchtje rijden.

Gropina bevindt zich aan de voet van het Prato Magno gebergte. Liefhebbers van natuur kunnen een bezoek aan de kerk combineren met een natuurwandeling.


Openingsuren:

  • Van 21 juni tot 21 september: dagelijks van 09.00 tot 19.00
  • Van 21 september tot 21 juni: dagelijks van 09.00 tot 17.00

Toegangsprijs: de kerk is gratis te bezoeken