De regio Massa e Carrara

De regio Massa e Carrara is de meest noordelijke regio van Toscane en wordt begrensd door de regio Lucca, de Ligurische zee, Ligurië en Emilia Romagna.

De regio behoort slechts sinds 1881 toe aan Toscane, daarvoor maakte ze deel uit van Emilia Romagna, en om eerlijk te zijn doet ze niet tyisch Toscaans aan. De streek wordt gekenmerkt door bergen en bossen en de typische Toscaanse wijngaarden, olijfbomen en cipressen tref je er maar sporadisch aan.

Het Palazzo Ducale in Massa

Het Palazzo Ducale in Massa

De regio bestaat uit 2 delen, namelijk de Lunigiana landinwaarts en het kustgebied Riviera Apuana waarin zich de 2 hoofdsteden Massa en Carrara bevinden. Het kustgebied met ondermeer de badplaatsen Marina di Massa en Marina di Carrara worden vooral druk bezocht in de zomerperiode.

De Lunigiana daarentegen is nog maar weinig toeristisch maar heeft toch enkele pareltjes zoals Pontremoli met zijn prachtige kathedraal en kasteel, Fivizzano en het middeleeuwse Fosdinovo.

Het middeleeuwse Fosdinovo

Het middeleeuwse Fosdinovo

De regio Massa e Carrara is echter het bekendst voor de bergketen Alpi Apuane met top op 1946 meter waar men de wereldberoemde Carrara marmer terugvindt. Sommige steengroeven zijn opengesteld voor het publiek, de mooiste is ongetwijfeld deze van Fantiscritti waar zelfs Michelangelo zorgvuldig zijn blokken marmer selecteerde.

De bergketen Alpi Apuane bekend voor de Carrara marmer

De bergketen Alpi Apuane bekend voor de Carrara marmer

marmergroeve Fantiscritt-foto Vincenzo Toia

marmergroeve Fantiscritt-foto Vincenzo Toia

Ook liefhebbers van natuur, trekking en ontspanning komen aan hun trekken in de natuurparken parco nazionale dell’appennino Tosco-Emiliano, parco naturale regionale delle alpi apuane en de thermen van Equi.

Op de website van Turismo Massa-Carrara vind je meer info (in het Italiaans of Engels) over deze streek.