De retro ronde Ardita in Arezzo

In navolging van het succes van de retro ronde Eroica heeft nu ook de kunststad Arezzo zijn eigen versie. Datum van afspraak verschilt ieder jaar maar is gewoonlijk in april. Meestal wordt dit evenement samen met de maandelijkse antiekmarkt in het historische centrum gehouden waardoor het een weekend wordt vol van activiteiten.

locandina l ardita

Naast de antiekmarkt en de retroronde zijn er namelijk nog een vintage fietsmarkt, lezingen, mogelijkheid om E-bikes te testen en zelfs een parcours met hindernissen voor kinderen. Arezzo is bovendien een bruisende stad vol kunst en cultuur met tal van restaurantjes en cafés. Een ideale gelegenheid dus om er een stedentrip van te maken! (meer info over Arezzo)

antiekmarkt Arezzo

de maandelijkse antiekmarkt in Arezzo

Het parcours van de retro ronde is 4okm lang met vertrek- en eindpunt in Arezzo. Het hoogtepunt is zonder twijfel de beklimming van de Alpe di Poti, 8 km lang met een hoogteverschil van 600 meter en maximum stijgingspercentage 14%.

Bovendien is het grootste gedeelte van deze klim op onverharde wegen. Dat de beklimming tot de verbeelding spreekt bewijst het feit dat ze is opgenomen in de 8ste rit van de Giro d’Italia met aankomst in Arezzo.

Ardita Arezzo 01

Op de top van de berg op 972 meter is er een eetstandje voorzien waar je na de inspanning krachtvoer uit de oude doos kunt eten: geen energydrinks maar brood met hesp, kaas, salamie, suiker in rode wijn gedopt, allerlei gebakjes, … Er is zelfs rode wijn voorzien maar houd er rekening mee dat er nog meer dan de helft van het parcours moet worden afgelegd.

Intrepida 09

Bij aankomst in Arezzo volgt een pastaparty en er zijn ook douches voorzien. Op zaterdagavond, de dag vóór het evenement, is een diner voorzien voor alle deelnemers waar je heerlijke Toscaanse streekgerechten krijgt voorgeschoteld. Op vrijdagavond wordt het festival geopend met een aperitief met hapjes.

Van de organisatie kregen we enkele tickets aangeboden die we met korting mogen aanbieden. Een ticket voor deelname kost €80 waarbij het volgende is inbegrepen:

  • deelname op zondag
  • verzekering tegen ongeval op zondag
  • fles wijn
  • T shirt of petje Ardita
  • aperitief op vrijdag
  • diner op zaterdagavond

WP_20150502_089

Niet inbegrepen is de vlucht en het hotel: voor de vlucht raden wij Ryanair aan en voor de hotels booking.com waar je al overnachtingen hebt in Arezzo vanaf €25 per nacht per persoon.

Verkies je om je retro koersfiets niet mee te nemen dan kan je die huren aan €30 voor zondag of €50 voor het ganse weekend.

Meer info over het parcours en het volledige programma kun je terugvinden op de site www.lardita.com

Heb je interesse in dit unieke evenement stuur dan een mailtje naar gunther@allora.nl

Ben jij ook een liefhebber van vintage koersfietsen neem dan een kijkje op de website van vintagefiets waar je heel wat informatie vindt over retro fietsmarktjes, retro rondes en koersen, wielerverhalen uit de oude doos en nog veel meer.