De retro wielerwedstrijd Eroica

Ieder jaar op de eerste zondag van de maand Oktober vindt in Toscane de retro wielerwedstrijd Eroica plaats. Deze historische wielerwedstrijd voor wielerliefhebbers die voor het eerst in 1997 werd georganiseerd door enkele vrienden met een passie voor de vooroorlogse wielersport, lokt tegenwoordig deelnemers van over gans de wereld.

de retro begeleiding tijdens de Eroic - foto Eroica-

de retro begeleiding tijdens de Eroica – foto Eroica-

Boeken op voorhand is dus noodzakelijk maar is tegenwoordig geen garantie meer om toegelaten te worden. Boek je een combiticket met de Nuova Eroica dan heb je geen enkel probleem om je in te schrijven. Nuova Eroica is een beetje de tegenhanger van de Gran Fondo Strade Bianche waarbij je een stuk van het parcours aflegt met een moderne koersfiets.

Parcours Eroica

Het parcours bestaat voor een groot gedeelte uit witte kiezelsteentjes, de zogenaamde “strade bianche” en de deelnemers dienen een stalen vintage fiets van vóór 1987 te gebruiken met versnellingshendels op het frame en gewone pedalen met riempjes. Wil je je echt retro kleden dan draag je een wollen koersbroek en -trui.

Afzien op de strade bianche - foto Eroica-

Afzien op de strade bianche – foto Eroica-

De deelnemers kunnen kiezen uit de volgende afstanden:

  • 46 km: parcours Mini Chianti (Passeggiata Valle del Chianti)
  • 81 km: kort parcours Gallo Nero (Percorso corto Gallo Nero)
  • 106 km: parcours Val d’Arbia (Percorso Cento Val d’Arbia)
  • 135 km: parcours Medium (Percorso Medio – Crete)
  • 209 km: lang parcours of Eroica (Percorso Lungo)

Start- en aankomstplaats is telkens het Chianti stadje Gaiole in Chianti en afhankelijk van de afstand fiets je in de Chianti streek, de Crete Senesi, de Val d’Arbia en de Val d’Orcia. Het mooiste van Toscane dus, je rijdt er tussen wijnvelden, olijfbomen, pittoreske dorpjes, graanvelden, rotsformaties, bossen en nog veel meer.

Eroica Gaiole in Chianti

Ook ik heb in 2016 deelgenomen aan de volledige afstand van 209 km samen met een vriend en ook voor het jaar 2020 zijn we opnieuw ingeschreven, een verslag over onze deelname in 2016 kun je hier lezen

Eroica Toscane start

De start om 05.00 ’s ochtends

Eroica Toscane aankomst

Een welverdiende foto na de aankomst

Kies je voor het volledige parcours van 209km dan doe je er best aan om de dag ervoor vroeg te gaan slapen want de start wordt gegeven om 05.00 nog voor zonsopgang.

Langs het parcours staan natuurlijk bevoorradingen waar je even op adem kunt komen. Verwacht geen isotone vloeibare sportdranken en sportvoeding want die horen enkel thuis in het moderne wielrennen. Enkel stevige kost wordt geserveerd zoals maaltijdsoepen, geroosterd brood met olie en broodjes met hesp, kaas en salami. Als dorstlesser kun je kiezen tussen water en rode wijn!

maaltijdsoep als bevoorrading -foto Eroica-

maaltijdsoep als bevoorrading -foto Eroica-

Eroica Toscane bevoorrading

boerenkost bij de bevoorrading

Het evenement heeft plaats op zondag maar begint feitelijk al vanaf de woensdagavond met allerlei activiteiten zoals voordrachten over wielerhelden, bezoek aan Chianti Classico wijnkelders uit de buurt, een permanente markt van oude fietsen, kledij en fietsonderdelen. De zaterdagavond is er een grote maaltijd voorzien voor alle deelnemers en geïnteresseerden.

Eroica Toscane

een welverdiend bier na de rit

markt tijdens Eroica

retro fietsmarkt tijdens Eroica

verkoop retro fietsartikelen op de Eroica markt

verkoop retro fietsartikelen op de Eroica markt

verkoop antieke fietsen op de Eroica markt

verkoop antieke fietsen op de Eroica markt

Omwille van het overdonderende succes bestaat sedert kort ook de Eroica Primavera (Eroica van de lente) die plaats heeft in mei (meer info).

Ben jij ook een liefhebber van vintage koersfietsen neem dan een kijkje op de website van vintagefiets waar je heel wat informatie vindt over retro fietsmarktjes, retro rondes en koersen, wielerverhalen uit de oude doos en nog veel meer.

Sedert 2018 is er een permanent Eroica cafè aanwezig in Brolio waar je de sfeer van de Eroica kunt opsnuiven samen met een glas lekkere wijn of een pint bier.

Praktische informatie Eroica

Startplaats: Piazza Ricasoli in Gaiole in Chianti (google maps)

Officiële website Eroica: www.eroica.it

Parcours Eroica: Wil je zelf de Eroica rijden op eigen tempo dan kun je kijken op de volgende link waar je alle informatie terug vindt over het parcours > parcours 209 km Eroica

Overnachten in en rond Gaiole in Chianti

Tijdens de Eroica wordt het kleine stadje Gaiole in Chianti letterlijk en figuurlijk onder de voet gelopen door liefhebbers van retro fietsen. Een slaapplaats is dus niet zo simpel, wees er dan ook zeer vroeg bij.

overnachten klein Overnachten in en rond Gaiole in Chianti > aanbod en prijzen