De retro wielerwedstrijd l’intrepida in en rond Anghiari

Intrepida 01bis

Op 20 oktober 2012 werd, in navolging van het succes van Eroica, voor het eerst in Anghiari de retro wielerwedstrijd L’intrepida georganiseerd. Speciale gast en deelnemer was gewezen wereldkampioen Maurizio Fondriest. Sedertdien is het aantal deelnemers gestaag gestegen en zijn we ondertussen boven de 1000.

Intrepida mijzelf 01 (532x800)Voor deze fietstocht van 42,5 km of 80,2 km werd de naam L’intrepida gekozen wat zoveel wil zeggen als de onverschrokken. Het parcours leidt namelijk voor het grootste deel over onverharde wegen, veel meer dan de Eroica en om dit met een vintage koersfiets van vóór 1987 te doen is dan ook een echte uitdaging.

Bovendien zitten er enkele steile klimmen in die te vergelijken zijn met die in de Ronde van Vlaanderen maar dan op onverharde wegen.

Intrepida 03

Bovendien zitter er 2 klimmen in die je tot net onder de 700 meter brengen van waaruit je een prachtig zicht krijgt op de valtiberina (vallei van de Tiber). Vooral de 2de klim die enkel deel uitmaakt van het lange parcours is een echte kuitenbijter met stukken onverharde weg tot 20%. Afzien dus!

Startplaats historisch centrum van Anghiari

De Intrepida start om 09.00 uur op het plein Piazza Baldaccio Bruni in Anghiari en leidt voor het grootste gedeelte over de vlaktes waar op 29 juni 1440 de Slag om Anghiari werd uitgevochten waarbij de Florentijnse legers de Milanese versloegen.

Het kasteel Castello di Galbino

Het kasteel Castello di Galbino

De tocht laat het mooiste uit de buurt rond Anghiari zien: de brug Ponte alla Piera, het 16de eeuwse kasteel Castello di Galbino, de pittoreske stadjes Monterchi en Citerna en nog veel meer. De Intrepida eindigt waar hij begon maar daarvoor moet je eerst nog doorheen het overdekte middeleeuwse steegje vicolo del destino, een unieke ervaring.

Intrepida mijzelf 02

doortocht middeleeuws steegje in Anghiari

Aan de aankomst wacht je als herinnering een fles rode wijn en om op kracht te komen krijg je een bord heerlijke pasta, worst, witte bonen en een dessert. Ook de rode wijn is terug van de partij en deze keer staat er geen mate op, de rit is immers achter de rug.

Sneden brood met olijfolie, met tomaten en suiker

Op verschillende prachtig uitgekozen locaties staan de ristoro (bevoorrading) opgesteld waar je opnieuw op kracht kunt komen. Om het in de tijdsgeest te houden kun je hier geen isotone dranken of energierepen krijgen maar wel sneden brood met olijfolie, met tomaten, met suiker en een druppel rode wijn, broodjes met hesp en salami, polenta met spek, druiven, noten, …

Om de dorst te lessen kun je kiezen uit water, witte en rode wijn en zelfs vin santo. Met al die beklimmingen is de uitdrukking drinken met mate hier meer dan gepast.

Intrepida 16

Aan de bevoorrading aan het castello di Galbino hebben de vrijwilligers voor de gelegenheid zelfs hun belle epoque kleren uit de kast gehaald en staat ook de smid wie materiaalpech heeft, op te wachten met zijn hamer en aambeeld.

Intrepida 11

Intrepida 12

Deelnemen aan de Intrepida is in de eerste plaats voor de sfeer en voor de prachtige plaatsen waar je langsfietst. Enige kilometers in de benen hebben is wel aangeraden en zelfs een must voor de lange tocht.

Heb je zin om deel te nemen aan dit evenement: alleen of in groep neem dan gerust contact op met ons.

Praktische informatie

  • Waar: Piazza Baldaccio Bruni – Anghiari (google maps)
  • Wanneer: 3de zondag van Oktober
  • Website: lintrepida.it (enkel Italiaans)

Ben jij ook een liefhebber van vintage koersfietsen neem dan een kijkje op de website van vintagefiets waar je heel wat informatie vindt over retro fietsmarktjes, retro rondes en koersen, wielerverhalen uit de oude doos en nog veel meer.

Meer foto’s