De streetart van Clet in Firenze

Wie in de wijk van San Niccolò in Firenze loopt kan niet omheen de gezellige grappige verkeersborden van mannetjes die met het stopsignaal weglopen, pac man die het stopsignaal opeet, robotjes die uit het bord lijken te lopen, iemand die verdrinkt in het stopbord, enz.

Firenze - Borgo San Niccolò - kunst Clet 03 (800x450)

Firenze - Borgo San Niccolò - kunst Clet 05 (2)

Deze streetart is het werk van de Franse kunstenaar Abraham Clet die met zijn kunst de volgens hem saaie verkeersborden een nieuwe dimensie wil geven. In het begin waren de meningen nogal verdeeld over zijn ingrepen en dan vooral over de afbeelding van Jezus aan het kruis op de achtergrond van het symbool van een doodlopend straatje. In het katholiek Italië kan het voor de meesten nog steeds niet als er aan Jezus, God of aan de Madonna geraakt wordt.

Clet-Jezus

Ondertussen is zijn streetart algemeen aanvaard en vind je ze ook terug in andere Toscaanse steden waaronder Lucca, Livorno, Pistoia en Prato. Weliswaar niet altijd zonder problemen en Clet heeft dan ook al heel wat boetes moeten betalen.

Over Clet

Abraham Clet, kortweg CLET genoemd, is geboren in 1966 in het Franse Bretagna en kwam in 1990 na zijn studies aan de kunstacademie van Rennes terecht in Rome waar hij werkte als restaurateur van antieke meubels. In 2005 verhuisde hij naar Firenze waar hij zijn atelier heeft.

Firenze - Borgo San Niccolò - kunst Clet 02 (450x800)

De voorvallen van het zelfportret en de gewone burger

zelfportret Clet

zelfportret Clet

Dat Clet niet om een grapje verlegen is bewijst het voorval van het palazzo vecchio in oktober 2010. Clet slaagde erin om een zelfportret op te hangen op de plaats van het zelfportret van Laura Battifferi van de hand van de kunstenaar Bronzino dat voor de gelegenheid werd uitgeleend aan het Palazzo Strozzi voor een tijdelijke tentoonstelling. Zijn zelfportret bleef er maar liefst enkele dagen hangen vooraleer de bewakers het doorhadden. Het was niet de bedoeling van Clet geweest om de bewaking in verlegenheid te brengen maar het incident kreeg wel een staartje.

Een ander voorval van Clet deed zich voor in de nacht van 19 en 20 januari 2011 toen Clet zijn beeld uomo comune (de gewone man) op een pijler van de brug Ponte alle Grazie plaatste. Met zijn daad wilde Clet meer aandacht vragen voor de moeilijkheden van de moderne kunstenaar in een stad als Firenze waar zoveel aandacht wordt besteed aan de kunstwerken van de renaissance meesters. Het beeld werd een paar dagen later al verwijderd maar heeft ondertussen een vaste plaats gekregen in het park Parco dei Renai in Signa.

de gewone man (uomo Comune)

de gewone man (uomo Comune)

Atelier van Clet

Het atelier van Clet bevindt zich in de wijk San Niccolò op de hoek van via dell’Olmo en via di San Niccolò (via dell’Olmo 8). Je vindt er allerlei souvenirs waaronder stickers, T-shirts, postkaartjes, posters, enz. Heb je geluk dan kan je de artiest aan het werk zien en misschien wel een praatje slaan.

atelier Clet 02 (800x600)

Navolging

De streetart van Clet heeft ondertussen ook navolging gekregen door een zekere Blub die kunstwerken van de belangrijkste antieke meesters in een nieuw jasje heeft gestoken. Ook zijn werken vind je overal in de wijk terug.

Firenze - Borgo San Niccolò - streetart 02 (800x450)

Firenze - Borgo San Niccolò - streetart 03 (450x800)