De tempel van San Biagio nabij Montepulciano

De bedevaartskerk van San Biagio, ook wel tempel van San Biagio genoemd omwille van zijn monumentale afmetingen bevindt zich ten zuiden van Montepulciano, op wandelafstand van het historische centrum.

Een toegangsticket kost €4,5 inclusief audiogids en kun je op voorhand online kopen via tiqets.com > meer info

de kerk vanuit de hoogte – foto door Giorgio Carletti

De kerk werd gebouwd tussen 1518 en 1580 door de architect Antonio da Sangallo de Oudere op de plaats van de vroegere parochiekerk. Voor de bouw van de kerk met een plattegrond in de vorm van een Grieks kruis, baseerde Antonio da Sangallo de Oudere zich ondermeer op de Sint Pieterskerk van Rome, gebouwd door de architect Bramante en op de basiliek van Santa Maria delle carceri in Prato, een generatie eerder gebouwd door zijn vader Antonio da Sangallo.

De tempel, volledig bekleed met travertijn, is een staaltje van renaissance architectuur en dat is nog het beste te zien in de klokkentoren waarbij de regels van de renaissance slaafs gevolgd werden. De orde van de zuilen van beneden naar boven toe start met de dorische orde, gevolgd door de ionische orde om tenslotte af te sluiten met de korintische orde. De tweede klokkentoren werd nooit voltooid en enkel de basis is waar te nemen.

Het interieur zelf is nogal donker en koel en wordt gekenmerkt door de opvolging van geometrische vormen met name kwadraten, cilinders en halve bollen. Merk ook het fraai gedecoreerde pijporgel uit 1781 op, het werd ontworpen door Alamanno Contucci.

Het interieur van de kerk

Praktische informatie

Ligging

Ook bij de tempel kan een souvenirwinkeltje natuurlijk niet ontbreken