De trein nemen in Toscane.

De trein nemen lijkt iets banaals maar weet dat het er in een ander land wel eens anders aan toe kan gaan en dat geldt dus ook voor Italië en in het bijzonder voor Toscane. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om je ticket na aankoop nog te laten afstempelen aan een automaat dat zich bevindt aan het begin van ieder perron.

Doe je dit niet dan riskeer je een boete. Soms kun je als toerist je er nog uitpraten door de controleur mee te delen dat je van dit gebruik niet op de hoogte was maar het is beter om niet te riskeren.

Treinroutes in Toscane

treinstation Firenze SMNHet belangrijkste treinstation in Toscane is zonder twijfel Santa Maria Novella in Firenze (Firenze SMN). Dit is tevens het eindstation van Firenze en van daaruit vertrekken treinen naar overal in Toscane en de rest van Italië. In Italië wordt het nationaal treinverkeer beheerd door Trenitalia en door Italotreno. Deze laatste enkel voor de hogesnelheidstreinen.

Op de website van Trenitalia (www.trenitalia.com) kun je terecht voor zowel Nationale als Internationale routes en uurregelingen en kun je ook online treintickets boeken. De site kan ook gebruikt worden in het Engels.

Soort treinen in Italië

Je hebt verschillende soorten treinen namelijk

  • De gewone treinen onderverdeeld in Regionale (REG) en InterCity (IC)
  • De hogesnelheidstreinen Le Frecce (ES) en de Italo treinen

Regionale (REG)

treno regionaleDe Regionale (REG) treinen zijn de meest gebruikte treinen die zich beperken tot de trajecten in een bepaalde regio, dus over korte afstanden. Voor deze treinen is het niet nodig om een ticket op voorhand te boeken. De regionale treinen beschikken enkel over 1ste en 2de klasse. Met deze treinen reis je het goedkoopst maar houd er wel rekening mee dat je er het langst over doet.

Op de website van viaggiotreno krijg je een map te zien van alle trajecten per regio en kun je in realtime de treinen volgen. Rechts op het scherm klik je Traffico Regionale aan en selecteer je Toscana waarop je vervolgens de map van Toscane te zien krijgt.

InterCity

De InterCity treinen zijn zoals de naam het zelf zegt treinen die reizen tussen de verschillende steden van de verschillende regio’s en dus over langere afstanden. Voor deze treinen is het noodzakelijk een treinticket op voorhand te boeken.

De InterCity treinen hebben 3 onderverdelingen in 1ste en 2de klasse namelijk base, economy en super economy. De prijzen van deze treinen liggen tussen deze van de Regionale en de hogesnelheidstreinen.

“Vergeet je treinticket niet af te stempelen aan een automaat aan het begin van ieder perron. Doe je dit niet dan riskeer je een boete!”

 

Hogesnelheidstreinen vanuit Firenze Santa Maria Novella

Vanuit Firenze is het éénvoudig om met de hogesnelheidstreinen enkele andere steden te bezoeken zoals Rome, Milaan, Turijn, Venetië, Napels, Bologna en Salerno. Het is zelfs mogelijk om er een daguitstap van te maken en ’s avonds terug te keren naar Firenze. Het is niet nodig om je treinticket af te laten stempelen in een automaat aangezien de tickets enkel geldig zijn voor een bepaalde dag en uur.

hogesnelheidstrein frecciarossaLe Frecce:  De Frecce zijn de hogesnelheidstreinen van trenitalia en voor Toscane zijn er 2 modellen in circulatie namelijke de Frecciarossa en de Frecciargento. Voor deze treinen is het noodzakelijk om vooraf je treinticket te boeken. Je hebt de keuze uit 4 klassen namelijk standaard (2de klasse), premium (premium 2de klasse), business (1ste klasse) en executive (premium 1ste klasse). Alle Frecce hogesnelheidstreinen hebben Wifi internet aan boord, een stopcontact voor een portable computer en een restaurant aan boord.

De Frecciarossa brengt je rechtstreeks van Firenze naar Bologna in 37 minuten, van Firenze naar Rome in 1 uur 26 minuten, van Firenze naar Napels in 2 uur 51 minuten, van Firenze naar Turijn in 3 uur 5 minuten, van Firenze naar Milaan in 1 uur 45 minuten en van Firenze naar Salerno in 3 uur 20 minuten.

De Frecciargento brengt je rechtstreeks van Firenze naar Venetië in 1 uur 53 minuten en van Firenze naar Padova in 1 uur 37 minuten.

Italo hogesnelheidstreinDe Italo treinen: De Italo treinen worden beheerd door een privé maatschappij en zijn dus concurrentie van trenitalia. De prijzen zijn over het algemeen iets lager dan die van trenitalia, de service en comfort is identiek. De trajecten vanuit Firenze zijn nagenoeg identiek dezelfde.

Het enige verschil met de hogesnelheidstreinen van trenitalia is dat de Italo treinen geen restaurant aan boord hebben maar wel automaten waar snacks, drank en koffie kan worden aangekocht. Wel kun je bij je boeking van je treinticket een lunchbox bestellen die je dan tijdens je treinreis wordt geserveerd.

Waar koop ik een treinticket?

De treintickets kun je zowel aan het treinloket, aan een self service ticket automaat of online kopen. Een treinticket is normaalgezien 90  dagen geldig.

self ticket automaat treinbiljettenPraktisch alle treinstations beschikken over een self service ticket automaat waar je de keuze hebt over meerdere talen, Nederlands natuurlijk uitgesloten. Hoe je het self service ticket toestel moet gebruiken kun je zien op de handleiding van seat61 (in het Engels)

Met betrekking tot de treinen waar het noodzakelijk is om vooraf te boeken (IC en hogesnelheidstreinen) kun je ook je ticket online kopen via de site van trenitalia op www.trenitalia.com of via de site van Italo op www.italotreno.it. Je kunt betalen met Visa, Mastercard, American Express en Diner’s club. Na boeking krijg je een code die je op de trein zelf doorgeeft aan de controleur. Je kunt ook met je code naar een loket toestappen waar je dan je tickets overhandigd krijgt of wel kun je ook je tickets afprinten aan het self service automaat. Het volstaat dat je je naam en code ingeeft om je tickets te kunnen afprinten.

ticket afstempelenOok kun je voor kleine afstanden tot maximum 70km een treinticket kopen in een kranten – tabakwinkel, in het Italiaans tabaccheria genaamd (aangeduid door een paneel met een grote letter T) binnenin het station. Dit kan handig zijn omdat je op die manier niet in de file aan het loket hoeft te staan wachten.

Tot slot: Vergeet niet je treinticket af te stempelen aan één van de vele automaten aan het begin van ieder perron. Op het automaat staat dit zowel in het Italiaans als in het Engels vermeld (weliswaar in kleine letters!), dus de controleur meedelen dat je daarvan niet op de hoogte was, heeft maar een kleine kans op succes!