De uitgedoofde vulkaan Monte Amiata

Monte Amiata

De berg Monte Amiata is een uitgedoofde vulkaan in het Zuiden van Toscane waarvan de top ligt op 1738 meter. Enkel de Etna in Sicilië is nog hoger. Bij heldere hemel krijg je vanaf de top een prachtig zicht op de omgeving en kun je de steden Arezzo, Siena, Grosseto en Viterbo zien; de skigebieden Monte Cimone en Abetone; de eilanden Elba en Corsica en praktisch de volledige Appenijnen.

Ligging en hoe te bereiken

Monte Amiata bevindt zich tussen de valleien van de Chiana, de Orcia en de Maremma streek en strekt zich uit over de regio’s Grosseto en Siena van waaruit het gemakkelijk te bereiken is. De belangrijkste stadjes die op het grondgebied van de uitgedoofde vulkaan liggen zijn Abbadia San Salvatore, Santa Fiora, Castel del Piano en Arcidosso voor wat betreft de regio Grosseto en Radicofani en San Quirico d’Orcia in de regio Siena.

In 1897 werd in de nabijheid van het stadje Abbadia di San Salvatore mercurium gevonden wat resulteerde in een economische bloeiperiode voor de omgeving. in de jaren 70 van de 20ste eeuw werd de mijn gesloten. In de mijnmusea van Abbadia di San Salvatore en Santa Fiora vind je meer informatie over deze periode.

Skiën, wandelen, fietsen, warmwaterbronnen en nog veel meer

Voor wie van recreatie en ontspanning houdt is Monte Amiata ideaal. In de winter ligt er op de top meters sneeuw en er wordt dan ook volop geskied. Er zijn 12 skipistes en 4 langlaufpistes aanwezig. In de zomer is er altijd een frisse wind aanwezig die het niet te heet maakt. Vandaar dat er nogal wat Italiaanse families gedurende Augustus, wanneer de meeste Italianen vakantie hebben, de flanken van de Monte Amiata opzoeken.

één van de dieren die je in het natuurpark van Monte Amiata kunt aantreffen is de wolf

één van de dieren die je in het natuurpark van Monte Amiata kunt aantreffen is de wolf

Ook is Monte Amiata de ideale plaats voor wie houdt van wandelen, fietsen en paardrijden. Er vertrekken namelijk een groot aantal aangeduide routes. Bovendien vind je er tal van natuurparken waarvan de bekendste Monte Labbro, Pescinello, Bosco dei Rocconi en Parco faunistico del Monte Amiato zijn waar je ondermeer wolven, herten, everzwijnen en roofvogels kunt bewonderen.

Monte Amiata zorgt ook voor de aanvoer van het warme zwavelhoudende water in de vele thermen aanwezig op de flanken van de uitgedoofde vulkaan. De belangrijkste zijn de thermen van San Casciano dei Bagni, Bagno Vignoni, San Filippo, Saturnia en Petriolo (meer info over de warmwaterbronnen en de thermen vind je op de link warmwaterbronnen in Toscane)

Streekprodukten

mandje met funghi porcini

mandje met funghi porcini

De voet van de Monte Amiata wordt vooral gekenmerkt door wijngaarden en olijfvelden. De productie van wijnen en olijfolie is hier dan ook de belangrijkste bron van inkom. Vooral de streek rond San Quirico d’Orcia en Montecucco produceert wijnen van uitstekende kwaliteit en hebben dan ook het DOC label.

Het hogere gedeelte van de berg dat gekenmerkt wordt door bossen is vooral rijk aan kastanjes en champignons (funghi) en in het bijzonder aan de funghi porcini (boleten). Gedurende gans het jaar worden dan ook veel feesten (sagre) georganiseerd met op het menu deze specialiteiten.

Praktische informatie

overnachten klein Overnachten rond Monte Amiata > prijzen en aanbiedingen