De Val di Cornia streek

De Val di Cornia streek was tot voor kort nog niet zo bekend bij de toeristen maar daar is de laatste jaren verandering in gekomen. Tot iets meer dan een eeuw geleden was deze streek grotendeels moerasgebied en dus weinig bevolkt.

kaart Val di CorniaGrote saneringswerken aan het einde van de 19de eeuw zorgden er echter voor dat deze mooie streek bewoonbaar werd en een geliefde plaats werd voor natuurliefhebbers, wandelaars, strandkloppers en kunst- en cultuurliefhebbers

De streek bevindt zich in de regio Livorno, meer bepaald in de Maremma streek rond de stad Piombino en recht tegenover het eiland Elba.

De belangrijkste steden en gemeenten die behoren tot de Val di Cornia streek zijn de industriestad Piombino en de badplaats San Vincenzo. De mooiste dorpjes zijn het pittoreske Suvereto, Bolgheri, Campiglia Marittima en Sassetta.

Het pittoreske Sassetta

Het pittoreske Sassetta

 

Bolgheri vanuit de hoogte

Het prachtige Bolgheri vanuit de hoogte

 

De streek is ook bekend voor zijn Etruskische nederzettingen, in de archeologische parken van Populonia en Baratti vind je een acropolis en 2 necropolissen terug en kun je in de rotsen gebeitelde kamers en graven bewonderen. De Etrusken vestigden zich hier na de ontdekking van de rijke minerale ondergrond, getuigenissen van de mineraalwinning doorheen de eeuwen zijn te zien in het museum Parco Archeominerario di San Silvestro in Campiglia Marittima.

Etruskische graven in Populonia

Etruskische graven in Populonia

 

Val di Cornia beschikt over een groot aantal natuurparken: Parco Costiero della Sterpaia, Rimigliano, Parco naturale di Montioni en Parco forestale di Poggio Neri zijn stuk voor stuk pareltjes met een rijk aanbod aan fauna en flora.

Ligging van de parken in de Val di Cornia streek

Ligging van de parken in de Val di Cornia streek

 

Wijnliefhebbers kennen ongetwijfeld de DOC wijnen Val di Cornia die bekend zijn in binnen- en buitenland. De belangrijkste zones waar deze wijn geproduceerd wordt zijn Suvereto, Piombino, Campiglia Marittima, San Vincenzo en Sassetta. In de streek tref je bijgevolg een groot aantal wijnkastelen aan waar je deze uitstekende wijnen kunt proeven en kopen.