De Val d’Orcia streek

Schilderachtige landschap van de Val d'Orcia streek

Schilderachtige landschap van de Val d’Orcia streek

De Val d’Orcia is één van de mooiste streken van Toscane en staat omwille van zijn unieke karakter sedert 2004 op de Unesco lijst van werelderfgoed. De belangrijkste stadjes en dorpen die er deel van uit maken zijn Montalcino, San Quirico d’Orcia, Pienza en Bagno Vignoni. De streek inspireerde heel wat Renaissance kunstenaars en produceert heel wat heerlijke streekproducten zoals de klassewijn Brunello di Montalcino en de kaas pecorino di Pienza.

Ligging Val d’Orcia

Valdorcia map

De Val d’Orcia ligt voor het grootste gedeelte in het zuiden van de regio Siena, een klein gedeelte bevindt zich in de regio Grosseto. In het centrum wordt ze doorkruist door de rivier de Orcia waaraan ze haar naam ontleent. In het zuiden wordt de streek begrensd door de uitgebluste vulkaan Monte Amiata.

Bezienswaardigheden Val d’Orcia

De mooiste en belangrijkste stadjes van de Val d’Orcia zijn de ideale renaissance stad Pienza en het wijnstadje Montalcino. Verder heb je een groot aantal kleinere pittoreske stadjes en dorpen waaronder San Quirico d’Orcia, Radicofani, Castiglion d’Orcia, Monticchiello, Torrenieri en Bagno Vignoni. Dit laatste bevindt zich in een gebied van natuurlijke warmwaterbronnen waar je heerlijk kunt ontspannen in het warme zwavelhoudende water. Andere kuuroorden vind je in Chianciano Terme en Bagni San Filippo.

Het centrale plein Piazza Pio in Pienza

Het centrale plein Piazza Pio in Pienza

 

[otw_shortcode_button href=”http://www.booking.com/region/it/val-d-orcia.html?aid=2319783&no_rooms=1&group_adults=1″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]De beste vakantiehuizen in de Val d’Orcia streek[/otw_shortcode_button]

 

De kegelvormige heuvels en de krijtvlakten zijn een attractie op zich die heel wat Renaissance kunstenaars zoals de Senese school hebben beïnvloed. Nu, meer dan 500 jaar later inspireert de streek nog steeds heel wat amateurfotografen en hobbyschilders. In gelijk welke gids over de streek ben je zeker en vast wel eens de foto’s van het cipressenbos, de kapel van de Madonna di Vitaleta of de abdij van Sant’Antimo tegengekomen.

Cipressen - foto door Pisano68

Het cipressenbos – foto door Pisano68

Wandelen en fietsen in Val d’Orcia

De streek is zeer geschikt om te fietsen en te wandelen, de omgeving is heuvelachtig waardoor je dus niet echt lastige lange beklimmingen te verduren krijgt. Er loopt zelfs een gedeelte van het parcours van de retro wielerronde Eroica doorheen de Val d’Orcia streek, je rijdt er hoofdzakelijk op onverharde wegen, de zogenaamde strade bianche.

Eén van de mooiste wandelroutes is de sentiero delle gole dell’Orcia die start en eindigt in San Quirico d’Orcia. De tocht is 12 km lang en je passeert ondermeer Romitorio, Castello Ripa d’Orcia, Bagno Vignoni en Vignoni.

Het prachtige Bagno Vignoni

Het prachtige Bagno Vignoni

Streekproducten Val d’Orcia

De streek produceert één van de beste Toscaanse wijnen, namelijk de Brunello di Montalcino die geroemd wordt voor zijn volle smaak door het rijpingsproces van 3 jaar in eikenhouten vaten. De rosso di Montalcino is dan weer het jongere broertje van de Brunello.

Andere streekproducten zijn de kaas Pecorino di Pienza, de pasta pici en salami’s en hespen van het ras Cinta Senese. In de buurt vind je dan ook overal restaurants die gerechten maken op basis van die producten en vooral rond Montalcino vind je enotheken en wijndomeinen waar je de Montalcino wijnen kunt proeven.

Het varkensras Cinta Senese

Het varkensras Cinta Senese

Praktische informatie

toeristische dienst klein Meer info over Val d’Orcia www.valdorcia.it (enkel Italiaans)

overnachten klein Overnachten in de Val d’Orcia streek

 

Zin om de Val d’Orcia streek met Montalcino, Montepulciano en Pienza te bezoeken met de bus vanuit Firenze? Dat kan via de Val d’Orcia tour. Op het programma staat ook een stop aan een wijn- en kaasmakerij