De wielerwedstrijd Strade Bianche voor profrenners

Strade Bianche 01

Sedert 2007 wordt gewoonlijk begin maart de wielerwedstrijd voor profs Strade Bianche georganiseerd. Deze wedstrijd die jaarlijks aan populariteit wint en ondertussen ook live op televisie te volgen is, is uniek omdat er maar liefst 63 km onverharde wegen (de zogenaamde strade bianche) in het parcours zijn opgenomen. Bovendien hebben sommige stukken een stijgingspercentage van maar liefst 18%.

Deze onverharde stroken zijn aangeduid als sectoren (settori sterrata) en ingedeeld volgens sterren, de moeilijkste en langste hebben 3 sterren. Sedert een aantal jaren zijn deze settori ook aangeduid met een steen met de naam, de lengte en het aantal sterren er op vermeld.

De wedstrijd kan het best vergeleken worden met een combinatie van de Ronde van Vlaanderen omwille van de steile korte hellingen en Parijs Roubaix omwille van de onverharde wegen.

Strade bianche 05

Strade bianche 08

De hel van het zuiden

Dat de Strade Bianche zeer lastig is bewijzen de uitspraken van Dirk Demol die de wedstrijd omdoopte tot Hel van het Zuiden:

‘Lastig! Las-tig! Miljaar, jongens.’ Dirk Dewolf vond gisteren, tussen de sigarettentrekken door, amper adem voor het nodige gepuf en gezucht. Hij had net het parcours van de Montepaschi verkend. Althans de laatste 70 kilometer, in het wiel van Philippe Gilbert en co. En uiteraard in de volgwagen, als ploegleider van Omega Pharma-Lotto. Maar toch: hij was er nog altijd niet goed van.

‘Oké, die steentjes, dat lukt op zich wel. Maar moet je die percentages eens zien, man. Tot 18 procent! (bron Sportwereld)

Strade Bianche 02

Omwille van de lastigheidsgraad zijn het dan ook enkel kleppers die op de erelijst prijken, hieronder vind je ze sedert 2007 wanneer de wedstrijd voor het eerst werd georganiseerd.

  • 2007: Aleksandr Kolobnev
  • 2008: Fabian Cancellara
  • 2009: Thomas Lovkvist
  • 2010: Maksim Iglinskij
  • 2011: Philippe Gilbert
  • 2012: Fabian Cancellara
  • 2013: Moreno Moser
  • 2014: Michal Kwiatkowski
  • 2015: Zdenek Stybar
  • 2016: Fabian Cancellara
  • 2017: Michal Kwiatkowski
  • 2018: Tiesj Benoot
  • 2019: Julian Alaphilippe
  • 2020: Wout van Aert

Wie 3 keer de wedstrijd wint krijgt bovendien een strook Strade bianche naar zich genoemd, een eer die momenteel enkel weggelegd is voor Fabian Cancellara.

Het parcours van de Strade Bianche

Het parcours zelf is 184 km lang en de renners passeren ondermeer de prachtige stadjes Monteriggioni, Buonconvento, Montalcino, Pienza. Er dienen 11 stroken strade bianche te worden overwonnen met een totale lengte van 63 km. De lastigste strook is ongetwijfeld strook 8 naar de heuvel Monte Sante Marie, deze is 11,5 km lang met stijgingspercentages tot 18%.

Strade Bianche Toscane parcours

Parcours van de Strade Bianche met start en aankomst in Siena

Hoogteprofiel van de Strade Bianche

De startplaats was tot 2013 het Chianti stadje Gaiole in Chianti waar de retro ronde Eroica jaarlijks in oktober plaatsheeft maar in 2014 plaats moest maken voor het prachtige San Gimignano, bekend om zijn middeleeuwse torens.

De renners aan de start in San Gimignano

De renners aan de start in San Gimignano

Sedert enkele jaren heeft ook San Gimignano de startplaats moeten afstaan, aan Siena namelijk. Start en aankomst is het prachtige schelpvormige plein Piazza del Campo in Siena dat op een hoogte ligt van 328 meter waardoor de renners dus nog een laatste klim met een maximum stijgingspercentage van 16% te verduren krijgen.

Meer info over de profwedstrijd vind je op de officiële website

Gran Fondo Strade Bianche voor wielertoeristen

Sedert enkele jaren wordt de Gran Fondo Strade Bianche georganiseerd voor wielertoeristen. Deze heeft plaats op zondag, de dag na de wedstrijd.

Je kunt kiezen uit 2 afstanden, namelijk:

  • 139,2km met 31,4km strade bianche
  • 86,6km met 32,2km strade bianche
parcours Gran Fondo Strade Bianche

lang parcours Gran Fondo Strade Bianche

Gran Fondo Strade Bianche hoogteprofiel

hoogteprofiel Gran Fondo Strade Bianche

 

De eerste komt overeen met de afstand die de vrouwen elite moeten afleggen op zaterdag.

Startplaats is niet het plein Piazza del Campo zoals bij de profs maar het middeleeuwse for Fortezza dei Medici. De aankomstplaats blijft het plein.

Wil je meedoen dan moet je er redelijk vroeg bij zijn want de beschikbare plaatsen zijn snel uitverkocht te wijten aan de groeiende populariteit van de wedstrijd voor beroepsrenners. Een ticket kost €95 en zoals alle wedstrijden in Italië heb je een certificaat van de arts nodig waarin staat vermeld dat je geschikt bent om deel te nemen aan sportmanifestaties.

Wij zullen er alvast present zijn bij de editie van 2020 voor de lange afstand, een uitgebreid verslag volgt later.

Meer info over de wedstrijd vind je op de officiële website Gran Fondo Strade Bianche

Overnachten in Siena en omgeving

Zowel in Siena als in de buurt zijn heel wat mogelijkheden om te overnachten, op deze link vind je meer informatie

 



Travel guide

Toscane

Hét eBook voor Toscane met meer dan 140 (kidsproof) tips voor jouw vakantie

Vakantietips Toscane