De wijk San Frediano in Firenze

De wijk San Frediano ligt in de buurt Oltrarno, aan de andere kant van de rivier de Arno. Het is één van die wijken waar toeristen maar sporadisch komen en waar je nog het authentieke Firenze terugvindt.

Ligging

De wijk van San Frediano bevindt zich tussen de stadspoort Porta San Frediano, de wijk Santo Spirito, de Arno en de ring rond Firenze.

Bezienswaardigheden

Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de stadspoort Porta San Frediano, de middeleeuwse stadsmuren en de kerken Chiesa di Santa Maria del Carmine en San Frediano in Cestello.

Porta San Frediano: Deze indrukwekkende stadspoort die deel uitmaakte van de stadsmuren rond Firenze, werd uitgevoerd tussen 1332 en 1334 op de toegangsweg naar Pisa. Het was de grootste stadspoort van de ganse stad maar werd wel in hoogte gereduceerd naar aanleiding van de kanonnen die indertijd als nieuw oorlogswapen werden geïntroduceerd en andere vormen van defensie vereisten.

Firenze - stadspoort San Frediano (800x450)

In tegenstelling tot de stadsmuren aan de noordkant van Firenze werden deze tussen 1865 en 1870 niet vernield om plaats te maken voor de ring, aan de zijkanten van de stadspoort werden wel openingen gemaakt om het transport van voertuigen te garanderen.

Kerk Chiesa di Santa Maria del Carmine: Deze kerk bevindt zich aan het plein met dezelfde naam, ze is vooral bekend om de prachtige fresco’s van de hand van Masaccio en Masolini die zich bevinden in de kapel Brancacci. De kerk werd gebouwd in 1268 als kloosterkerk en diverse malen uitgebreid.

Firenze - kerk Santa Maria del Carmine (800x450)

Firenze - kerk Santa Maria del Carmine 02 (800x550)

In 1771 werd de kerk praktisch volledig vernield tijdens een brand waarop beslist werd om die opnieuw te bouwen in de toen heersende stijl, de werken werden voltooid tussen 1775 en 1782. De voorgevel werd echter nooit voltooid, op het inkomportaal na. Gelukkig bleven de kapellen Brancacci en Corsini van de brand bespaard en dus ook de fresco schilderingen van de bekende renaissance kunstenaars Masaccio en Masolini.

De toegang tot de kerk is gratis, een ticket voor de kapel Brancacci kost €6,00.

Kerk San Frediano in Cestello: Deze kerk bevindt zich aan het plein Piazza Cestello en is reeds zichtbaar van de overkant van de Arno. De kerk werd gebouwd in 1450 op de overblijfselen van een oudere kerk en behoorde aanvankelijk toe aan de kloosterorde van de witte zusters maar werd na een ruil in 1629 eigendom van de Cisterciënzers. Ook het interieur van deze kerk werd meermaals aangepast terwijl de voorgevel nooit werd voltooid.

de kerk San Frediano in Cestello

De kerk San Frediano in Cestello gezien vanaf de overkant van de Arno

 

Onafgwerkte voorgevel

Onafgwerkte voorgevel van de kerk San Frediano in Cestello

Volkse winkeltjes en eethuisjes

De buurt wordt ook gekenmerkt door de typiche volkse winkeltjes en eethuisjes waar je een uitstekende prijs-kwaliteit krijgt. In de eethuisjes eet je er trouwens meestal tussen de plaatselijke bevolking en verandert het menu van dag tot dag.

Firenze - typische winkeltje in Borgo San Frediano (800x450)

typisch winkeltje in Borgo San Frediano

In de wijk bevindt zich ook het koffiehuis Hemingway en het café La dolce vita, 2 plaatsen die nogal populair zijn bij de plaatselijke bevolking. In Hemmingway (Piazza Piattellina 9) kun je rustig over de middag genieten van een koffie of een lekkere warme chocolade met een stuk taart terwijl La dolce vita (Piazza del Carmine 5) uitstekende cocktails serveert.

Praktische informatie

overnachten klein Overnachten in de wijk San Frediano