De wijk San Jacopo in Firenze

De wijk Borgo San Jacopo is samen met Santo Spirito, San Niccolò en San Frediano één van de vier wijken die zich in de buurt Oltrarno, aan de overkant van de Arno bevindt. De wijk bezit de meeste middeleeuwse torens van Firenze en was tevens de woonplaats van Monna Lisa, wereldberoemd gemaakt door Leonardo da Vinci.

Zicht op de brug Ponte Vecchio vanuit de wijk San Jacopo

Zicht op de brug Ponte Vecchio vanuit de wijk San Jacopo

De naam Borgo verwijst naar het feit dat San Jacopo aanvankelijk buiten de stadsmuren van Firenze lag. Toen meer en meer handelaars en reizigers zich in deze wijk vestigden werd door het stadsbestuur beslist om ook deze borghi (meervoud van borgo) binnen de nieuwe stadsmuren te plaatsen en aldus bescherming te geven.

Ligging

De wijk San Jacopo zit ingesloten tussen de brug Ponte Vecchio, de Arno en de wijken Santo Spirito en San Niccolò.

Bezienswaardigheden

Borgo San Jacopo werd grotendeels vernield tijdens WOII door de Duitse troepen. De enige brug die tijdens de wererldoorlog de Oltrarno buurt met het historische centrum verbond was de Ponte Vecchio. Omwille van zijn unieke karakter gaf Hitler het bevel om deze brug niet te vernielen. Om de brug beter te controleren en te beschermen werden dan maar alle gebouwen errond gebombardeerd. Je merkt dan ook de diversiteit in architectuur tussen stijl van de gebouwen in de Borgo San Jacopo aan de kant van de Arno en aan de overkant. De vernielde gebouwen werden herbouwd in een mix tussen modern en antieke architectuur.

Borgo SJacopo 1944.jpg
Borgo San Jacopo in 1944 – foto door Ricce

Middeleeuwse torens

De wijk San Jacopo beschikt over het grootste aantal woningtorens van de stad. Deze torens maakten deel uit van de paleizen van de rijkste families van de stad en waren een symbool van hun macht. Hoe hoger de toren was hoe rijker en machtiger de families waren. De meeste torens zoals we ze nu zien zijn omwille van veiligheidsredenen lager dan oorspronkelijk gebouwd. De belangrijkste en mooiste torens zijn:

Torre dei Rossi Cerchi (hoek borgo san jacopo en via Guicciardini): Deze toren die werd gebouwd door de familie Rossi-Cerchi is een mix van moderne en middeleeuwse architectuur. De reden daarvoor is dat de toren tijdens WOII werd vernield door de Duitse troepen. De toren werd na de oorlog opnieuw gebouwd met zoveel mogelijk herbruik van de oorspronkelijke natuurstenen blokken. Onderaan is een nis gemaakt waarin een reproductie van Bacchus van Giambologna staat.

Torre dei Barbadori 1 (Borgo San Jacopo n° 54): Dit is de eerste toren in de straat die toebehoorde aan de familie Barbadori en is tevens één van de best bewaarde middeleeuwse torens (12de eeuw) uit de wijk. Rechts van de toren bevindt zich het pleintje Piazzetta dei Barbadori van waaruit je een prachtig zicht krijgt op de brug Ponte Vecchio.

De middeleeuwse toren Torre dei Barbadori

De middeleeuwse toren Torre dei Barbadori

Torre dei Belfredelli (Piazzetta degli Angiolieri): Deze toren die bedekt is met klimop bevindt zich rechttegenover de Torre dei Barbadori 1 en is één van de mooiste van de wijk. De laatste verdieping werd in de 20ste eeuw toegevoegd waardoor de toren één van de hoogste van Firenze is. het is tevens de enige toren die een privé tuintje heeft.

De middeleeuwse toren Torre dei Belfredelli

De middeleeuwse toren Torre dei Belfredelli

Torre dei Ramiglianti (hoek via dei Belfredelli en via dei Barbadori): Deze toren bevindt zich aan de achterkant van de torre dei Belfredelli en is ermee verbonden via een kleine opening die gemaakt werd in de jaren 50.

Torre degli Angolieri (Borgo San Jacopo n° 30): Deze toren werd gebouwd in de 13de eeuw naast het voormalige klooster van de kerk Chiesa di San Jacopo sopr’Arno en was aanvankelijk enkele verdiepingen hoger. Kort na de bouw van het Palazzo Vecchio werd een wet gesteld dat alle woontorens lager moesten zijn dan de toren van het Palazzo Vecchio met als gevolg dat de Torre degli Angolieri werd verlaagd.

Torre dei Barbadori 2 (Borgo San Jacopo n° 22 ): De 2de toren die eigendom was van de familie Barbadori dateert tevens uit de 12 de eeuw en was oorspronkelijk enkele verdiepingen hoger. De toren werd in de 14de eeuw in een renaissance stijl aangepast waarbij op de laatste verdieping een loggia werd aangebracht.

Torre dei Marsili (Borgo San Jacopo n° 17): Dit is voor velen de mooiste woontoren van Firenze, ondermeer door de geglazuurde terracotta beelden die op de gevel zijn aangebracht in de 19de eeuw door de toenmalige eigenaar Giuseppe Sorbi die er als goudsmid werkte en op de onderste verdieping zijn atelier had.

De toren Torre dei Marsili

De toren Torre dei Marsili

Kerk Chiesa di San Jacopo Sopr’Arno

Deze kerk werd gebouwd in Romaanse stijl op het einde van de 10de en begin 11de eeuw en het is naar deze kerk dat de wijk genoemd werd. Het was hier dat de rijke kooplieden uit Firenze in 1293 samenkwamen om hun ongenoegen te uiten over de nieuwe wet die hun alle politieke macht ontnam.

In 1580 kwam de kerk in handen van de kloosterorde van Scopeto wiens kerk en klooster vernield was tijdens de belegering van Firenze in 1529. Tijdens de verhuizing bracht de orde de voorgevel mee van hun vernielde kerk die ze lieten monteren met financiële steun van Cosimo I dei Medici. Op de voorgevel is dan ook een gedenkplaat aanwezig die hiernaar verwijst.

De kerk Chiesa di San Jacopo Sopr'Arno

De kerk Chiesa di San Jacopo Sopr’Arno

De buurt van de Monna Lisa

Op het einde van het smalle straatje via Sguazza (ter hoogte van de via Maggio) vind je aan de linkerkant een gedenkplaat met een afbeelding van de Monna Lisa die model stond voor het bekendste schilderij van Leonardo da Vinci. Lisa Gherardini zoals Monna Lisa in het echt heette woonde in deze buurt, in het paleis naast datgene waar Leonardo tijdens één van zijn vele verblijven in Firenze verbleef. Het paleis is al lang verdwenen maar de herinnering aan Monna Lisa is nog steeds levendig.

Steegje via Guazza met gedenkplaat Monna Lisa

Steegje via Sguazza met gedenkplaat Monna Lisa

Praktische informatie

In de wijk vind je gezellige kleine restaurantjes en winkeltjes waar je allerlei typische produkten, meestal handgemaakt, kunt kopen.

overnachten klein Overnachten in de wijk San Jacopo

 

Meer foto’s