De wijk San Niccolò in Firenze

Firenze - Borgo San Niccolò - pleintje (800x450)

De wijk San Niccolò in Firenze is samen met de wijk Santo Spirito ongetwijfeld de gezelligste en levendigste buurt. Je vindt er een groot aantal typische eethuisjes en caféetjes waar je maar weinig toeristen tegenkomt maar des te meer de lokale bevolking.

Ligging

De wijk San Niccolò bevindt zich in de Oltrarno buurt, aan de overkant van de Arno, tussen de stadspoort Porta San Niccolò, de brug Ponte Vecchio en het fort Il Belvedere.

Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de middeleeuwse stadspoorten en -muren, de kerk Chiesa Santa Felicità, het prachtige Forte Belvedere en het paleis Palazzo Serristori-

Stadspoorten en -muren:

De 3 nog aanwezige stadspoorten zijn in het oosten de Porta San Niccolò (aan Piazza Poggi) en in het zuiden de poorten Porta San Giorgio en Porta San Miniato.

Porta San Niccolò: deze stadspoort staat zonder naastliggende stadsmuren nogal geïsoleerd waardoor hij meer op een toren dan op een stadspoort gelijkt. Omwille daarvan wordt hij ook wel Torre di San Niccolò genoemd. Het is tevens de enige stadspoort die zijn oorspronkelijke hoogte heeft behouden.

Porta San Niccolò werd gebouwd in 1324 tijdens de 6de ommuring van de stad en pas met de bouw van het bovenliggende plein Piazzale Michelangelo in 1865 werden de naastliggende stadsmuren verwoest waardoor de stadspoort geïsoleerd kwam te staan. Tussen 1890 en 1935 was er een tramstation aanwezig van de tramlijn Firenze – Greve in Chianti.

Firenze - Borgo San Niccolò - stadspoort

Porta San Giorgio: deze stadspoort bevindt zich aan het einde van de costa San Giorgio, net voor het fort Forte di Belvedere en sloot de stad af in het zuiden.

Firenze - Borgo San Niccolò - Porta San Giorgio (800x450)

Porta San Miniato: de stadspoort bevindt zich tussen via San Miniato en via del Monte alle Croci en kreeg zijn naam omdat van hieruit de straat vertrekt naar de hogergelegen kerk San Miniato al Monte. De poort is minder hoog dan de andere poorten maar was wel voorzien van een wachtpost die doorliep over de stadsmuren.

stadsmuur ter hoogte van Porta San Miniato

stadsmuur ter hoogte van Porta San Miniato

Palazzo Serristori

Met de bouw van dit prachtige paleis werd gestart in 1520 op bevel van de bisschop Lorenzo Serristori. Het paleis met name de interieurs en de gevel langs de Arno, werd helaas grondig verbouwd in de 19de eeuw in de periode dat de ring rond Firenze werd aangelegd. Aan de gevel hangt een gedenkplaat die verwijst naar de aanwezigheid van Joseph Bonaparte, koning van Spanje en broer van Napoleon Bonaparte, die er een tijd verbleef tot aan zijn dood op 28 juli 1844.

Palazzo Serristori

De kerk Santa Felicità

Deze kerk bevindt zich aan het plein Piazza Santa Felicità, op wandelafstand van de brug Ponte Vecchio. Santa Felicità werd gebouwd tijdens de Romeinse periode en zou daarmee één van de oudste kerken van de stad Firenze zijn. Het huidige aanzien van de kerk dateert grotendeels uit de 18de eeuw op de kapellen Barbadori – Capponi en Canigiani na. Belangrijkste kunstwerken in de kerk zijn de Annunciatie en de Kruisafneming van Pontormo. Opvallend is de voorgevel die gekenmerkt wordt door een gedeelte van de wandelgang van Vasari die gebouwd werd op bevel van de familie de Medici en die Palazzo Vecchio met het Palazzo Pitti verbindt.

Firenze - Borgo San Niccolò - Chiesa Santa Felicità (800x450)

Fort Belvedere

Het prachtige fort Belvedere bevindt zich op het hoogste punt van de wijk San Niccolò en ligt er volgens sommigen in en volgens anderen dan weer niet. Dit fort dat feitelijk een versterkte villa is werd gebouwd tussen 1590 en 1595 op bevel van groothertog Ferdinando I dei Medici. Het project werd toevertrouwd aan de beroemde architect Bernardo Buontalenti die er zijn meesterwerk van maakte.

Feitelijk maakt het Belvedere deel uit van het project van de wandelgang van Vasari waarbij de familie de Medici in geval van gevaar vanuit het stadhuis (Palazzo Vecchio) naar hun woning (Palazzo Pitti) zonder problemen en in snel tempo konden vluchten. Vanuit de tuin van Palazzo Pitti (giardino dei Boboli) was het dan maar een korte afstand tot de versterkte villa Il Belvedere. Het fort biedt trouwens een prachtig zicht op het historisch centrum van de stad.

forte belvedere foto door Guido Cozzi

Huis van Galileo Galilei

Vanuit het laagste punt van de wijk, in nabijheid van de brug Ponte Vecchio, vertrekken er een aantal kleine straatjes die toekomen op de steile straat costa San Giorgio die leidt naar de stadspoort Porta San Giorgio en dus naar het Belvedere. Op huisnummer 19 bevindt zich de vroegere woning van de wereldberoemde sterrenkundige Galileo Galilei, al moet er wel bijgezegd worden dat hij hier slechts sporadisch kwam. Aan de gevel hangt een gedenkplaat van het bezoek dat groothertog Ferdinando II aan Galileo deed.

Casa di galileo 01.JPG
Casa di galileo 01” di I, Sailko. Con licenza CC BY 2.5 tramite Wikimedia Commons.

Streetart

Als je rondloopt in de wijk dan kun je niet naast de gezellig versierde verkeersborden kijken, deze zijn het werk van de Franse kunstenaar CLET die ondertussen een legende in Firenze geworden is. Je vindt zijn atelier op de hoek van via dell’Olmo en via di San Niccolò (via dell’Olmo 8) waar je ondermeer stickers, T-shirts en postkaartjes kunt kopen (meer info over Clet).

streetart van de Franse artiest Clet

streetart van de Franse artiest Clet

Praktische informatie

overnachten klein Overnachten in de wijk San Niccolò

Meer foto’s