De wijk Santo Spirito in Firenze

De wijk Santo Spirito maakt samen met de wijken San Frediano, San Jacopo en San Niccolò deel uit van de Oltrarno buurt (de buurt die aan de andere kant van de Arno ligt). Het is de gezelligste en meest levendige van de 4 met een groot aanbod aan kleine restaurantjes, caféetjes en winkeltjes waar ambachtelijke produkten en antiekwaren worden verkocht.

Ligging

De wijk Santo Spirito bevindt zich tussen de Arno en de wijken San Jacopo en San Frediano.

Bezienswaardigheden

Plein van Santo Spirito

Het plein Piazza di Santo Spirito is het centrum van de wijk, er rond staan enkele prachtige renaissance paleizen, de basiliek Santo Spirito naar wie het plein genoemd is en het bijhorende klooster. Langs het plein staan enkele terrasjes van restaurantjes en caféetjes waar het ’s avonds altijd gezellig druk is.

Ook de trappen van de kerk zijn een ontmoetingsplaats voor jongeren die er met een fles wijn of bier een gezellige avond met vrienden doorbrengen.

Het plein Piazza Santo Spirito

Het plein Piazza Santo Spirito

Iedere zaterdagvoormiddag wordt er een markt gehouden en éénmaal per maand zelfs een ambachtelijke biologische markt waarbij kleine handelaars hun zelfgemaakte produkten verkopen.

opvakantienaartoscane-markt Santo Spirito Florence

De maandelijkse bio markt

opvakantienaartoscane-bio markt Santo Spirito Florence

kraampje met biologische produkten

Basiliek van Santo Spirito

De basiliek van Santo Spirito is één van de mooiste renaissance kerken van Firenze, ze dateert uit de 15de eeuw en is van de hand van de beroemde architect Filippo Brunelleschi die vooral bekend is voor zijn ontwerp van de koepel van de dom.

Het was tevens het laatste bouwwerk van Brunelleschi die in 1446 stierf en dus het einde van zijn projekt niet meemaakte.

De sobere voorgevel van de basiliek Santo Spirito

De sobere voorgevel van de basiliek Santo Spirito

gezellige terrasjes op het plein Piazza Santo Spirito

De basiliek heeft een zeer sobere voorgevel, zonder ook maar enige vorm van decoratie, het interieur daarentegen is rijkelijk versierd en bezit maar liefst 36 zijkapellen. In de sacristie is een houten kruisbeeld van Michelangelo aanwezig dat hij in 1492 als dank achterliet voor zijn verblijf in het klooster waar hij de kans kreeg om de anatomie van de overledenen te bestuderen.

Links van de basiliek bevindt zich het klooster met een prachtige binnenkoer die samen met de kerk te bezoeken is.

de binnenkoer van het klooster

prachtige fresco in één van de vele ruimtes van het klooster

Via Maggio

In deze straat vind je een groot aantal prachtige historische 15de en 16de eeuwse paleizen waarvan de mooiste Palazzo di Bianca Cappello met een gedecoreerde graffiti gevel en Palazzo Corsini Suarez zijn. Je vindt er tevens veel antiekwinkels waar je prestigieuze objecten kunt vinden.

Praktische informatie

overnachten klein Overnachten in de wijk Santo Spirito