De wijnen van de Maremma streek

De Maremma streek is één van de meest tot de verbeelding sprekende streken van Toscane en in vergelijking met de Chianti streek, de Crete Senesi en de Vald’Orcia streek veel minder bekend bij toeristen maar dat is stilaan aan het veranderen.

Tot 1830 was deze streek grotendeels moerasgebied en kwam je behalve de butteri (Toscaanse cowboys) en briganti (struikrovers) slechts weinig mensen tegen. Bovendien was de malaria mug alomtegenwoordig waardoor de streek praktisch onleefbaar was (meer info over hoe je te beschermen tegen de tijgermug).

Wijnvelden rond Bolgheri

Wijnvelden rond Bolgheri in de Maremma streek

Grote saneringswerken die startten in de 18de eeuw legden de moerasgebieden voor het grootste gedeelte droog waardoor de Maremma streek met de tijd landbouwgebied werd.

Het klimaat en de ondergrond van deze streek zijn nogal speciaal: de aanwezigheid van de zee, bergen en heuvels en de zachte winters zijn ideaal voor het produceren van wijn. De Maremma streek biedt dan ook een groot aanbod van uitstekende rode, witte, rosé en dessertwijnen waarvan sommigen de erkenning DOC, DOCG en IGT hebben.

De druiven worden handmatig geplukt

De druiven worden handmatig geplukt

De bekendste zijn ondermeer de Morellino di Scansano, Bianco di Pitigliano en de SuperTuscan wijnen van Bolgheri. Vooral deze laatste wijnen zijn van een uitstekende kwaliteit en overal ter wereld geroemd.

Ontstaan SuperTuscan wijnen

De Sassicaia wijn uit Bolgheri

De Sassicaia wijn uit Bolgheri

Met de ontwikkeling van deze superwijnen werd gestart in de jaren 40 van vorige eeuw door markies Mario Incisa della Rocchetta, eigenaar van het wijndomein Tenuta di San Guido in Bolgheri (meer info over Bolgheri en zijn superwijnen).

De markies die een liefhebber was van Frankrijk en van Franse wijnen kwam in het begin van de jaren ’40 op het idee om druivelaars vanuit de Bordeauxstreek mee te nemen naar zijn wijndomein om ze daar te planten. Hij had namelijk gemerkt dat de ondergrond en de klimatische omstandigheden in Bordeaux en Bolgheri nogal overeenkwamen.

Het resultaat was overdonderend en er ontstond een voor Toscane geheel nieuwe wijnsoort die niet voldeed aan de vereisten die de DOC en DOCG erkenningen vragen. De wijn werd aanvankelijk in de categorie van tafelwijn gestopt maar al vlug begreep men dat een andere categorie zich opdrong en werd de erkenning IGT (Indicazione Geografica Tipica) gecreëerd die slaat op een zeer klein gebied.

De bekendste supertuscan is ongetwijfeld de Sassicaia die enkel op het domein van de markies mag worden geproduceerd. Een fles kost al vlug enkele honderden euro’s.

Andere bekende uitstekende wijnen die in de streek rond Bolgheri worden geproduceerd zijn Bolgheri rosso, Bolgheri Superiore, Bolgheri Vermentino, Bolgheri Rosato, Bolgheri Bianco en Bolgheri Sauvignon.

Kun je niet wachten om deze heerlijke klassewijnen in eigen land te proeven dan kun je die online kopen bij Licata. Naast een zeer groot aanbod aan Bolgheri wijnen vind je er een grote keuze aan andere Toscaanse klassewijnen zoals Chianti Classico, Montepulciano, Montalcino, Elba en San Gimignano.

[otw_shortcode_button href=”https://www.licata.be/wijnselectie/?tt=24089_12_96022_&r=%2Fnl%2Fwijninfo%2Fwijnstreken%2Ftoscana%2F12%2F%3FMinMaxGroup2_state%3D1%26price_min%3D%26price_max%3D%26CheckboxGroup3_state%3D1%26CheckboxGroup4_state%3D1%26CheckboxGroup5_state%3D1%26producerFilter_state%3D3%26CheckboxGroup7_state%3D1%26CheckboxGroup8_state%3D1%26CheckboxGroup9_state%3D1%26CheckboxGroup10_state%3D1%26CheckboxGroup11_state%3D1%26MinMaxGroup12_state%3D1%26alcpct_min%3D%26alcpct_max%3D%26CheckboxGroup13_state%3D1%26filter%3D1%26sort%3D%26dir%3D%26p%3D1″ size=”large” icon_position=”left” shape=”round”]Bekijk promotie Toscaanse wijnen[/otw_shortcode_button]