De wijnoogst in Toscane

Wanneer je tijdens je vakantie in Toscane in juli en augustus de steden en dorpen even links laat liggen en je je naar het platteland begeeft dan heb je zeker en vast al de wijngaarden opgemerkt waar de druiven volop aan het rijpen zijn.

Dit rijpingsproces duurt gewoonlijk tot midden september wanneer de tijd aangebroken is voor de wijnoogst, in het Italiaans vendemmia genoemd. In deze periode kom je dan ook heel wat tractoren met een aanhangwagen gevuld met druiventrossen tegen langs de straten. Vooral in de Chianti streek is het een komen en gaan.

Bij de grote wijndomeinen gebeurt praktisch alles machinaal maar bij de kleinere worden familie en vrienden opgetrommeld om de druiventrossen te plukken. Dit gaat natuurlijk gepaard met een uitgebreide lunch temidden de wijnranken om alle medewerkers te bedanken.

Heb je de kans om mee te helpen dan moet je dit zeker en vast doen, het is een unieke ervaring.

Vooraleer de eerste nieuwe wijnen te koop worden aangeboden is het echter nog wachten tot eind oktober – begin november. Deze wijnen worden verkocht als novello wijnen en kun je niet alleen op de wijndomeinen kopen maar ook in de supermarkten. Ze hebben een frisse jonge smaak en zijn de tegenhanger van de Franse Nouveau Beaujolais.

Het einde van de wijnoogst wordt traditioneel ook gevierd, vooral in de belangrijkste wijngebieden zoals de Chianti, de streek rond Montalcino en Montepulciano, … De wijnfeesten waar ik het meeste plezier heb aan beleefd zijn Expo Chianti Classico in Greve in Chianti, de grootste trouwens (meer info), Panzano in Chianti (vino al vino) en Impruneta (festa dell’uva).

Chianti Classico Expo Greve in Chianti

Het wijnfestival Expo Chianti Classico in Greve in Chianti

Bij de 1ste twee staan in het centrum van het stadje kraampjes van de belangrijkste wijnproducenten uit de buurt opgesteld die voor de gelegenheid naar het evenement afreizen. Je koopt er een wijnglas en een wijnkaart waarmee je naar een kraampje wandelt om hun wijn te proeven. Is je kaart leeg dan koop je simpelweg een nieuwe. Het glas mag je mee naar huis nemen, een leuke souvenir.

Ook bij de wijnfeesten in Impruneta geldt dit principe maar je kan er ook genieten van een spektakel waarbij de verschillende wijken elkaar uitdagen met de mooist versierde kar en de mooiste choreografie. Het doet een beetje aan karnaval denken maar alles staat wel in het teken van de wijn.

Het wijnfeest Festa dell’Uva in Impruneta

Meer informatie over de belangrijkste wijnfeesten in Toscane vind je in het artikel de bekendste festivals die het einde van de wijnoogst vieren