De wijnroute Strada del Vino Chianti Montespertoli

Deze route is de kortste van alle Chianti routes en is daarom ideaal als je maar een paar uren tijd hebt. Bovendien is de route ook geschikt om met de fiets of per Vespa af te leggen. De zone Chianti Montespertoli werd erkend in September 1997, ze bevat de nominatie DOCG Chianti en produceert enkele uitstekende wijnen die je langs de route kunt proeven in één van de vele wijndomeinen.

Het kasteel Castello di Guicciardini in Poppiano

Het kasteel Castello di Guicciardini in Poppiano

De belangrijkste wijnproducenten zijn Villa I Barronci, Castello di Sonnino, castello di Poppiano en antica fattoria Paterno. Je kunt er terecht voor een bezoek aan de wijnkelders en een degustatie. Reserveren is aangeraden, toch zeker in het hoogseizoen.

Belangrijkste bezienswaardigheden langs de route

De route start en eindigt in Montespertoli, een klein stadje dat van oorsprong middeleeuws is maar waar feitelijk niets meer van te zien is. De belangrijkste plaatsjes waar de route passeert zijn Lucardo, Bottinaccio, het kasteel van Poppiano, Monteguffoni en de prachtige kerk Pieve di San Piero in Mercato.

Typisch voor de zone zijn de lichtgolvende heuvels bedekt met olijfbomen en Chianti wijngaarden waar smalle kronkelende straatjes doorlopen en waar landelijke kerkjes en stenen boerenwoningen langsstaan.

lucardo e dintorni 020

Lucardo-middeleeuwse toegangspoort (600x800)

Overblijfselen middeleeuwse toegangspoort van Lucardo

Op 1 km van het centrum van Montespertoli bevindt zich het cultureel centrum I Lecci waar je naast het Museo della vite del Vino (Museum over de geschiedenis van de wijn) ook een enotheek hebt waar je tevens plaatselijke gerechten kunt proeven.

Meer info over het cultureel centrum “I Lecci” is terug te vinden op volgende website www.lecciculturadelvino.it

Streekgerechten Chianti streek

cantucci-e-vin-santoVergeet zeker niet om één van de plaatselijke specialiteiten te proeven in één van de vele restaurantjes: tagliolini al tartufo (pasta met truffelsaus), tagliata di manzo (rundsvlees), bistecca alla fiorentina (T-bone steak), ribollita (groentensoep), pappa al pomodoro (brood-tomatensoep).

Als afsluiter mag een glaasje vin santo di Montespertoli met cantuccini koekjes zeker niet ontbreken.

Wil je overnachten in de buurt dan kun je terecht in één van de vele vakantiehuizen langs de route.

PS: Ik heb deze route proberen te volgen aan de hand van de borden maar die laten nog wat te wensen over. Daarom ben ik bij de toeristische dienst langsgeweest die momenteel geen plannetjes voorhanden had maar mij die ging bezorgen. Wordt vervolgd dus, van zodra ik die in mijn bezit heb probeer ik opnieuw de route te volgen!