Wijnroute Toscane

De wijnroute Strada del vino Orcia

De Strada del Vino Orcia omsluit de gemeenten van Abbadia San Salvatore, Buonconvento, Castiglione d’Orcia, Chianciano Terme, Montalcino, Pienza, Radicofani, San Casciano dei Bagni, San Giovanni d’Asso, San Quirico d’Orcia, Sarteano, Torrita di Siena en Trequanda.

De stadsmuren van Buonconvento

Een grondgebied dat gekenmerkt wordt door heuvels, de typische Crete Senesi, graanvelden, olijfbomen en natuurlijk de uitgestrekte wijngaarden.

de prachtige Crete Senesi

Streekproducten

Bekendste en belangrijkste product voor de streek is natuurlijk de wijn met de DOC erkenning (Denominazione d’Origine Controllata). Als druiven worden de Sangiovese en Trebbiano gebruikt die de rode wijn Orcia Rosso en enkele witte wijnen opleveren zoals de Novello en de zoete Vin Santo.

Een ander uitstekend streekproduct is de extra vergine olijfolie die de DOP Terre di Siena erkenning heeft (Denominazione d’Origine Protetta).

Deze olijfolie die wordt verkregen door een eerste koude persing van Moraiolo, frantoio en leccino olijven, heeft een fruitsmaak die lichtjes pikant en bitter is.

Iets minder bekende streekproducten maar daarom niet minder lekker zijn de Pecorino kaas uit Pienza, kastanjes en champignons afkomstig van de flanken van de uitgedoofde vulkaan Monte Amiata, truffel uit San Giovanni d’Asso, saffraan en vleeswaren  van het varkensras Cinta Senese.

Pecorino di Pienza

Het varkensras Cinta Senese

De wijnroute Strada Vini Orcia

Wil je de streek ontdekken en de streekproducten proeven dan rijd je het best van het ene naar het andere dorpje. Ze liggen niet zo heel ver uit elkaar en je passeert er langsheen tal van wijn- en olijfboomgaarden. De meeste wijnkastelen kun je bezoeken, er de zelfgeproduceerde wijnen proeven en natuurlijk ook kopen.

Piazza Pio Pienza

In elk dorpje zijn er enotheken en restaurants waar je de streekproducten kunt proeven. Een echte aanrader.

Meer info over de Strada del vino Orcia vind je op de site stradavinorcia.com. Je vindt er ondermeer alle wijnproducenten opgedeeld per stadje en dorpje.

overnachten klein Overnachten in de Val d’Orcia streek