De Grotten van Frasassi

Doen in Le Marche: De Grotten van Frasassi

Dikke tip om te doen in Le Marche is een bezoek aan de Grotten van Frasassi. Dit is echt heel indrukwekkend. Van buiten zie je alleen een berg, maar als je door de tunnel naar binnenloopt zie je opeens een buitengewone ondergrondse wereld. In deze blog lees je meer over dit bijzondere uitstapje en praktische tips.

De ontdekking van de grotten

De Grotten van Frasassi werden in 1948 ontdekt door een groep speleologen onder leiding van Mauro Gola. Ze stuitten op een opening in de aarde tijdens een verkenningstocht. De speleologen waren verrast door de adembenemende stalactieten, stalagmieten en ondergrondse formaties die ze aantroffen. Na intensief onderzoek en documentatie werden de grotten opengesteld voor het publiek, waardoor mensen van over de hele wereld de kans kregen om de wonderen van deze ondergrondse wereld te ervaren.

Grotten van Frasassi

Wat kun je zien in de Grotten van Frasassi

Bij het betreden van de grotten word je geconfronteerd met immense ruimtes en prachtige druipsteenformaties die aan de muren en het plafond hangen. De unieke combinatie van licht en schaduw creëert een betoverende sfeer. De grotten zijn gevormd door het oplossen van kalksteen, wat resulteert in uitgestrekte netwerken van kamers en gangen. De geologische processen hebben geleid tot indrukwekkende formaties van stalactieten en stalagmieten die zich over de eeuwen heen hebben ontwikkeld. De Grote Hal van de Wind is meer dan 240 meter hoog en een van de grootste ondergrondse kamers ter wereld. Naast de Grote Hal van de Wind zijn er nog andere kamers en zalen die je kunt verkennen tijdens een rondleiding door de grotten. Elke kamer heeft zijn eigen unieke kenmerken en namen, zoals de Kamer van de Zwanen, de IJsvallei en de Absidale Koepel.

Grotten van Frasassi

Ga op pad met een gids

Om de Grotten van Frasassi te bekijken, ga je op pad met een gids. Let wel even op of je voor een Italiaanse gids of een Engelse gids kiest. Wij hadden een Italiaanse gids en door geconcentreerd te luisteren, haalde ik er nog iets uit, maar natuurlijk verstond ik er grotendeels niks van. Je kunt een app downloaden, waardoor je QR codes in de grot kan scannen. Dan krijg je een Engelse uitleg. Dus neem oortjes mee en download voordat je naar binnen gaat alvast de app, al kan dat ook nog wel in de grot. Andere tip: boek de eerste tour van de dag. Zo heb je de grot nog wat meer voor jezelf en voorkom je dat je met heel veel groepen tegelijk rondloopt.

Naast de reguliere tours worden er ook speciale evenementen georganiseerd in de grotten. Denk bijvoorbeeld aan avondrondleidingen waarbij de grotten op een unieke manier worden verlicht, waardoor een magische sfeer ontstaat. Ook worden er concerten gehouden in de akoestisch perfecte omgeving van de grotten, wat zorgt voor een bijzondere muzikale ervaring.

Gids in Grotten van Frasassi

Praktische tips voor de Grotten van Frasassi

Om de grotten te bezoeken moet je je warm kleden. Het is binnen zo’n 14 graden, dus een korte broek en shirt zal ik niet aanraden. Daarnaast hoef je geen wandelschoenen of sportschoenen aan te doen. Er is een pad gemaakt dat je door de grotten heen leidt en dat is gewoon zoals een stoep. Je kunt parkeren bij een terrein waar je ook allemaal eettentjes en souvenirkraampjes ziet staan. Met borden is deze parkeerplek goed aangegeven, maar je kunt onderweg nog andere parkeerplekken tegenkomen. Als je gebruik wil maken van de gratis shuttlebus, dan is het handig om op de grote parkeerplaats te staan. Het klopt dat je eerst langs de ingang van de grotten rijdt, voordat je er naartoe gaat met de bus.