Actieve vakantie Elba

Een actieve gezinsvakantie op Elba

Samen met haar gezin reisde Kim deze zomervakantie af naar het eiland Elba, voor de kust van Toscane. Haar reisbelevingen en tips voor een fijne en actieve vakantie met pubers deelt ze in deze blog.

Elba: klein Italië op haar best!

De meeste mensen denken bij Elba aan Napoleon. Ooit werd hij naar dit eiland verbannen. Het eerste wat ik dacht toen wij op Elba arriveerden was: Er zijn ergere oorden waar je naar verbannen kunt worden. Al zag het er honderden jaren geleden wel anders uit. De natuur zal mooier en ongerepter zijn geweest dan nu. Liefhebbers van wandelingen door bergkammen en watersporten komen op dit eiland volledig aan hun trekken. Maar het is niet voor niets dat Elba ook bij de Italianen zelf een erg populaire vakantiebestemming is. Al het goede van Italië op een eiland: La Dolce Vita. Wat wil je nou nog meer?

Kust Elba italië

Actieve vakantie voor het hele gezin

Op Elba is er voor ieder wat wils. Hoewel er geen levendig uitgaansleven is, zijn er diverse clubs. Je ziet echter wel groepjes jongeren die zich goed op het eiland vermaken. Maar ook gezinnen, backpackers en stellen weten het eiland te vinden. Wij gingen erheen voor een actieve gezinsvakantie die we boekten via de Nederlandse reisorganisatie Elbatravels. Een ideale combinatie: je boekt een accommodatie en een activiteitenpakket. Je hoeft dus ter plekke niets meer te regelen maar bent verzekerd van een sportieve en gevarieerde vakantie! We hebben kinderen in de leeftijd van 9, 13 en 15 en voor hen was dit erg geschikt.

Actieve vakantie Italië Elba

Met de auto en boot naar Elba

Met je eigen auto naar Elba kan prima, maar busreizen zijn er ook volop en wie wil vliegen kan via Pisa reizen. Wij hebben onderweg overnacht in een goed hotel nabij Parma. De volgende ochtend is het dan nog maar een uurtje of 3 rijden naar Piombino, waar de ferry naar Elba (en overigens ook Corsica) vertrekt. Wij maakten met onze eigen auto per boot de oversteek naar Cavo. Je kunt ook varen op de hoofdstad Portoferrario. Onze overtocht duurde zo’n 45 minuten. Kijk hier voor meer informatie over de ferry’s naar Elba.

Vanuit Cavo wachtte er nog een autotripje van 45 minuten naar onze eindbestemming Camping Lacona. Dit is een prachtige terrassencamping gelegen op een landtong tussen twee baaien; een zandstrand en een kiezelstrand. We maakten meteen kennis met de vele vergezichten en baaien die Elba rijk is. En met de pittige rijstijl van de Italianen, die een haarspeldbocht geen reden vinden om even gas terug te nemen.

Safaritent met oprijlaan

Toegegeven, deze camping is goed voor de kuiten, maar je wordt dan ook beloond met een prachtig uitzicht tijdens de afwas en tijdens het douchen onder de buitendouches. Onze safaritent bleek een eigen oprijlaan te hebben (die we met de bolderkar betreden op het autoloze terrein). Opgemaakte bedden geven je het hotelgevoel op de camping en een ventilator doet prima dienst als geïmproviseerde airco. De camping kun je ook gewoon los boeken. Je vindt hier meer informatie over de camping op Elba. 

Italiaanse gezelligheid

Elba Travels bevindt zich op het hoogste gedeelte van de camping. Daar hebben ze ook een gezellige hang-out gecreëerd met hangmatten, luie stoelen, lange tafels en een bar. Je kunt hier voor een euro lekkere koude drankjes krijgen. Enkele keren per week bereidt kok Joran voor een vriendenprijs de heerlijkste maaltijden voor iedereen die zin heeft om aan te haken (niets verplicht!): pasta pesto, pannenkoeken en couscoussalade, vergezeld van een heerlijke salade. Je gaat er je eigen tent niet voor uitzweten als je dit voorgeschoteld krijgt! Om de gezelligheid compleet te maken schalt na de maaltijd Travassi “Kleine wasjes, grote wasjes” door de boxen, gevolgd door dance classics van diverse generaties; alle nationaliteiten stappen als vanzelf op de afwastrein. Wie niet meedoet, moet verplicht dansen. Geen wonder dat er daarna een theedoeken gevecht volgt om het af te maken.

Puberproof Hike

Om de puber weerstand niet onnodig op te laten lopen start het activiteitenprogramma met een ca 2 uur durende hike, die simpelweg start achter de laatste tent op de camping. Je loopt direct de bush bush in. Suf of saai bleek de hike overigens allerminst. Geen gebaande paden, maar smalle paadjes op bergkammen met losliggende stenen, met als beloning een stop bij een verlaten baai met een eenzame snorkelaar, bergratten die om je kuiten vliegen en een toetje op de plaatselijke markt waar de hike eindigt.

Suppen op Elba

De sunset sup is ongetwijfeld een van de hoogtepunten van de activiteiten week. Met een sup of 20 (waaronder een reuze sup, waar een man of 10 op kunnen) de zee op, en met elkaar de zon onder zien gaan onder het genot van een koud drankje naar keuze dat eigenaresse Maayke uit een koelbox vist. Een onvergetelijke ervaring.

Suppen op Elba

Snorkelen naar een wrak

Evenals het snorkelen op het wrak dat in 1972 op de klippen is gelopen. Het wrak ligt dicht bij de kust en op maar 12 meter diepte. Dit is dan ook een uitgelezen kans om het wrak van dichtbij te inspecteren. Met het Elba Travels busje gaan we naar Pomonte, verzoeknummers worden in het busje gedraaid; met Adele lukt het prima om de snorkel sfeer erin te krijgen. Niet alleen het wrak is overigens spectaculair. De vele vissen die in en om het wrak zwemmen, zijn een lust voor het oog.

Snorkelen Wrak Elba

Van kliffen springen op Elba

Weleens een cliff jump gemaakt? Dit is je kans om het vanaf verschillende hoogten te proberen. Je wordt goed begeleid en door langzaam op te bouwen mag je “uitstappen” wanneer je wilt. Je peddelt er in een kajak heen en het is flink klauteren op de cliff, dus de pizza’s, pasta’s en ijsjes heb je er zo weer af getraind.

Zeilen en windsurfen

Een zeil- en windsurf les maakt het programma in en rondom het water wat mij betreft helemaal compleet. Iets nieuws leren of met je gezin samen iets doen wat je al op jonge leeftijd hebt geleerd, is gewoon een ontzettend leuke ervaring. Ontspannen door je in te spannen.

Dorpjes en sightseeing

Tussen de activiteiten door zijn er voldoende rustdagen, waarop je het eiland lekker kunt verkennen. Zo dwaalden wij door de vele straatjes en steegjes van mooie dorpjes en de hoofdstad Porteferrario. Onderweg is het genieten van de vegetatie die het eiland rijk is. Het stikt er van de oleanders en de cactussen groeien gewoon uit de rotswanden. Elba is erg fotogeniek. Je hebt de neiging om iedere kiezelsteen of strandverzicht te fotograferen. 

Dorpjes op Elba

Lees hier meer over Elba.

Uit eten op Elba

Bij iedere strandtent is het heerlijk dineren of lunchen, evenals de belissimo koffie- en ijstentjes op iedere hoek van de straat. Prijzen zijn schappelijk. 2,20 euro voor een cappuccino, 6 euro voor een pizza margherita, 10 tot 15 euro voor een pasta en 15-20 euro voor een vlees- of visgerecht. Ons hoor je niet klagen!

Ciao Elba!

Hoewel Elba te boek staat als een klein eiland, hebben wij gedurende onze 12 daagse vakantie nog lang niet alles gezien. Het huis van Napoleon in de hoofdstad was bijvoorbeeld dicht, dus daar kunnen we nog eens voor terugkomen. Hoe dan ook, wij hebben een fantastische vakantie gehad en komen dan ook zeker nog eens terug! Ciao bella Elba!

Leuke stadjes op Elba

Deze blog is geschreven door Kim Voordes en geredigeerd door Allora. De foto’s zijn ook van Kim afkomstig. Wil jij ook een gastblog schrijven voor Allora? Stuur mij een mailtje via de contactpagina.

Tags:
, ,