Een agriturismo openen

Veel buitenlanders dromen ervan om hun leven een andere wending te geven. Ze zijn het drukke leven, het barre klimaat beu en dromen er dan ook van om dit in te ruilen voor een rustiger leven ver weg van de alledaagse drukte en dit dan het liefst in een plek waar de zon 300 op 365 dagen schijnt.

lucardo e dintorni 020

Eén van de mogelijkheden om deze droom te verwezenlijken wanneer men nog niet de mogelijkheid heeft om te rentenieren of om van zijn pensioensparen te genieten is het uitbaten van een “agriturismo” oftewel hoevetoerisme.

De meesten hebben hierbij het verheerlijkte beeld van het verhuren van kamers aan toeristen en ondertussen wat eigen wijn, olijfolie, kaas, …maken. Deze producten bieden we aan onze gasten aan en bij een overproductie kunnen we deze “prodotti tipici” tegelijkertijd verkopen op de plaatselijke markt.

Dit beantwoordt inderdaad bijna aan het zo fascinerende alomgekende “la dolce vita”.

Een 5-tal jaren geleden was dit inderdaad nog realiteit. Men kocht een bestaande “azienda agricola” (boerderij) en met behulp van subsidies door de Europese Unie en Italië zelf, verbouwde men die om tot een hoevetoerisme. Het overgrote deel van de tijd ging naar het toerisme en wat overbleef besteedde men aan de productie van de “prodotti tipici”. Doordat het verhuren van kamers veel meer opbrengt dan de productie van kaas, wijn, olijfolie, … hebben heel veel mensen op korte tijd zeer veel geld verdiend!

Maar zoals aan alle sprookjes een einde komt, kwam hier ook een einde aan. Omdat de subsidies door de Europese Unie hoofdzakelijk bestemd waren om de landbouwers een handje toe te steken en omwille van het feit dat er van de landbouwactiviteit maar weinig tot niets meer overbleef, heeft men de wet met betrekking tot het uitoefenen van een hoevetoerisme veel strenger gemaakt.

 prodotto tipici

De twee belangrijkste punten van deze wet zijn de volgende:

  1. het aantal uren te spenderen aan het toerisme (kamerverhuur) mag het aantal uren te spenderen aan de landbouwactiviteit niet overschrijden

  2. het inkomen door het toerisme mag het inkomen door de landbouwactiviteit niet overschrijden.

Dit is een zeer belangrijke wijziging waardoor het openhouden van een “agriturismo” een redelijk bezige activiteit wordt. Om dit werk lichter te maken is het wel mogelijk om de landbouwactiviteit geheel of gedeeltelijk toe te vertrouwen aan een plaatselijke landbouwer. Hiermee wordt dan een contract afgesloten. Dit is een methode die veel wordt toegepast en die de eigenaar toelaat om zich te wijden aan het meest aangename namelijk het toerisme of meer bepaald het direkt contact met de gasten.

Voor wie dus een evenwicht zoekt tussen het maken van wijn, olijfolie, kaas, … en het verhuren van gastenkamers en/of appartementen, is het runnen van een “agriturismo” een ideale bezigheid. Bovendien zijn er heel wat fiscale voordelen die het economisch nog interessanter maken.

Ing. Günther Desaever