Een aperitief en een hapje langs de Arno in Firenze

Firenze, de cultuurstad bij uitstek van Toscane, beschikt over een enorm aanbod aan restaurants en bars. Bovendien groeit dit aantal ieder jaar opnieuw evenredig met de toename van het aantal toeristen dat deze prachtige stad bezoekt.

Naast de traditionele restaurants, pizzerie, trattorie en varie zijn er nu ook op diverse plaatsen pop up restaurantjes en bars bijgekomen waar je street food kan eten. De meeste bevinden zich net iets buiten het historisch centrum omdat daar nog de meeste ruimte beschikbaar is.

Nu het probleem van de vervelende tijgermug (zanzara tigra) door een soort nevelsysteem is opgelost kan ook de nog vrije ruimte langs de Arno (lungarno in het Italiaans) worden benut. Je ziet dan ook vanaf mei tot oktober diverse pop up restaurantjes en bars waar je een hapje kan eten en/of een aperitief kan drinken.

De meeste bevinden zich langs de SS67 richting concerthall Obihall (zie link). Het voordeel is dat je er dus gemakkelijker parkeerplaats vindt dan in het centrum van Firenze. Ben je met de trein gekomen dan moet je toch rekenen op een 20tal minuten wandelen vanuit het centraal station.

 

De meeste openen hun deuren vanaf 18.00 tot 01.00, hoe vroeger je bent hoe meer kans op een zitplaats. Vooral vanaf 20.00, wanneer Italianen zich klaarmaken om te gaan avondeten, is het moeilijk om direkt een plaats te vinden.

Uitgebreide menu’s vind je er niet maar veeleer kleine hapjes zoals broodjes, salades, pasta’s en zelfs pizza. Je kan kiezen uit vis, vegetarisch en vlees.

Broodje met inktvis

Kortom ideaal om eens de drukte van de historische binnenstad te ontvluchten en op een terras de Italiaanse manier van doen te bewonderen. Italianen kleden zich immers enorm op voor een aperitief of een etentje. Een lust voor het oog.