Een bezoek aan een marmergroeve

Een bezoek aan een marmergroeve van Carrara is een unieke gebeurtenis en ik raad dan ook iedereen aan om deze te bezoeken. De bekendste en meest indrukwekkend is de Cave di Fantiscritti. In deze kathedraal van marmer kwam Michelangelo in eigen persoon zijn blokken marmer selecteren om er zijn wereldberoemde beelden uit te sculpteren.

marmergroeve Fantiscritti-foto Vincenzo Toia

marmergroeve Fantiscritti – foto Vincenzo Toia

De grot kan je enkel tegen betaling bezoeken. Een busje brengt je in het centrum van de groeve waarna je te voet je tocht onder leiding van een gids verderzet. Neem zeker een trui mee want binnen is de temperatuur slechts 15°C.

De marmergroeve is nog steeds actief en je krijgt een perfecte indruk hoe de blokken uitgehakt en verplaatst worden, de machines en de deskundige uitleg van de gids helpen je daarbij.

groepsbezoek aan de marmergroeve

De groeve wordt tevens gebruikt voor tijdelijke kunsttentoonstellingen en evenementen zoals piano concerten.

Tip: bezoek de marmergroeve met een 4×4 jeep en proef achteraf de lardo di colonnata

Bij de marmergroeve vind je ook het gratis openluchtmuseum cavamuseo waar je de verschillende materialen en technieken ziet die doorheen de tijd werden gebruikt om de gigantische blokken uit te zagen.

Er staat ondermeer een reconstructie van een arbeidershuisje dat je laat zien in welke omstandigheden de arbeiders leefden, wiens meest kostbare bezit hun werkschoenen waren waarop ze zeer zuinig waren. Een nieuwe zool plaatsen kostte maar liefst 15 werkdagen!

ingang cavamuseo

ingang cavamuseo

Aan de ingang vallen onmiddellijk de levensgrote marmeren beelden op van arbeiders en ossen die ooit ingezet werden om de zware blokken te verplaatsen. Aan het einde van het museum is een souvenirwinkeltje aanwezig waar je kleine en grote objecten in marmer kunt aankopen.

Praktische informatie

Ligging

de cave di Fantiscritti bevinden zich in Miseglia, nabij Carrara

Openingsuren:

  • april, september en oktober: dagelijks: 11.00 – 17.00
  • mei en juni: dagelijks 11.00 – 18.00
  • juli en augustus: dagelijks 10.00 – 18.00

Toegangsprijs:

  • volwassenen: €10,
  • kinderen tussen 6 en 12 jaar: €5

Websites: