Een taxi nemen in Toscane

Zijn alle taxi’s erkend, bestaat er een dienst als Uber en wat zijn de tarieven en beste sites in Toscane?

Enkele praktische tips.

Officiële en niet officiële taxi’s

In Toscane bestaan er zowel officiële als niet officiële taxi’s. De eerste herken je aan het taxi symbool boven op de auto. De 2de categorie hebben geen kenteken en tref je meestal aan bij de luchthavens, het zijn mensen die in de moeilijke economische tijden die Italië kent een centje proberen bij te verdienen.

Je ziet hun auto iets buiten het bereik van de officiële staanplaats van de taxi’s of ze komen simpelweg op je af gestapt en vragen of je een taxi nodig hebt.

Het voordeel van deze laatste categorie is dat je natuurlijk iets minder betaalt, zo betaal je toch al snel enkele euro’s minder voor de rit van de luchthaven naar het centrum. Het nadeel is dat deze chauffeurs abusief zijn en als de politie de auto doet stoppen je zogezegd medeverantwoordelijk bent en je ook een boete kan krijgen.

Uber

Uber, de dienst waarbij je meerijdt met locale bewoners, heeft geprobeerd voet aan de grond te krijgen in Firenze, Pisa en Siena maar door heftig protest van de taxichauffeurs is deze service nagenoeg opgedoekt. De site van Uber Firenze werkt nog maar om een rit te vinden is het niet éénvoudig. Ik vermoed dat in de toekomst deze service zal worden opgedoekt.

Tarieven taxi’s

De tarieven zijn lang nogal uiteenlopend geweest maar de laatste jaren is daar toch verandering in gekomen. Ook de verhalen over taxichauffeurs die hun taximeter niet aanzetten behoren tot het verleden. Alles wordt tegenwoordig streng gecontroleerd.

Een handige site die tarieven geeft is taxifarefinder. Houd er wel rekening mee dat de site geen rekening houdt met een minimum startbedrag van €5,00.

Voor Firenze zijn de volgende sites de beste: www.4390.it en www.4242.it

Enkele basistarieven voor Firenze:

  • Basistarief €3,20
  • Nachttarief €6,40 (tussen 10.00 en 06.00)
  • Op zon- en feestdagen €5,10
  • Supplement bagage €1,00

Enkele tarieven:

  • Firenze – luchthaven Peretola €22,00
  • Firenze – Pisa luchthaven €140
  • Firenze – Siena €120
  • Firenze – San Gimignano €100

Tenslotte een overzicht van de taxidiensten van de grootste Toscaanse steden