panettone

Een typische Toscaans kerstmenu

De kerst- en nieuwjaarsperiode in Toscane is er één van lekker veel eten en gezellig samen zijn met de familie. Dit laatste is in Italië heilig, er is zelfs een spreekwoord Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi wat zoveel wil zeggen als Kerstdag met je eigen familie en Pasen met wie je maar wilt.

Feitelijk is dat bij ons niet echt anders behalve dat het eetfestijn in Italië duurt van de avond van de 24ste (Vigilia di Natale genoemd) tot aan 6 januari wanneer La Befana speelgoed en snoep brengt naar de kinderen.

Na deze periode is het voor de meeste Italianen diëten maar met mate want de zomer, wanneer de zwembroek of het badpak aan moet, is nog een eind verwijderd.

Zin om een Toscaanse kerstdag te vieren in eigen land dan moet je volgend menu klaarmaken.

gevulde vol au vent als voorgerecht

Starten doen we natuurlijk met een prosecco of spumante secco, de Italiaanse versie van de Franse Champagne of de Spaanse Cava.

Als voorgerecht worden meestal gevulde bladerdeegkuipjes geserveerd. De koekjes worden in het Italiaans vol au vent genoemd en zijn hoe kan het ook anders dezelfde die wij kennen voor de bereiding van het recept vol au vent maar dan in mini versie. De meest gebruikte vullingen zijn:

  • ricotta kaas, garnalen en mayonaise
  • olijvenpasta
  • ansjovis met kappertjes en boter
  • philadelphia kaas met hesp
  • ricotta kaas, tonijn en mayonaise

Als primo staan tortellini in brodo op het programma. In brodo wil zoveel zeggen als bouillon en het betreft hier een kippenbouillon. De tortellini moeten dan weer gevuld zijn met hesp en mortadella (te koop in de meeste supermarkten).

Als secondo wordt arista di maiale arrosto (varkensgebraad) geserveerd samen met patate al forno (aardappelen in de oven) als contorno (bijgerecht).

Bij dit alles hoort natuurlijk een lekkere wijn, bij voorkeur rood en stevig zoals een chianti DOCG of Brunello di Montalcino.

Het dessert kan niet anders dan bestaan uit panettone of pandoro, oorspronkelijk uit Noord Italië maar al geruime tijd het typische dessert voor de kerstperiode in gans Italië. Daarnaast zijn panforte, ricciarelli en torrone (nougat) ook typisch voor deze periode.

panettone

panforte

Het dessert gaat uitstekend met een prosecco dolce, deze keer een zoete schuimwijn in tegenstelling tot de prosecco secco die bij het voorgerecht werd geserveerd.

De panettone kan je tegenwoordig in de meeste supermarkten in België en Nederland terugvinden maar de betere kwaliteit kan je ook online bestellen bij Italië Warenhuis, bovendien krijg je er een fles prosecco bij.