Een unieke, authentieke ervaring op het Toscaanse platteland

Halverwege de vorige eeuw kregen steeds meer kleine Italiaanse boerenbedrijven moeite om rond te komen van hun inkomsten. Om te kunnen blijven produceren op kleine schaal en daarmee tradities in ere te houden, werd in 1985 agriturismo door de wet gedefinieerd. Boeren konden zo hun inkomsten aanvullen door toeristen op hun boerderij te laten verblijven. Toscane was een van de eerste regio’s waar agriturismo populair werd. Sinds de jaren 80 is agriturismo een groeiende business, ook in landen buiten Italië en niet zonder reden.

agriturismo

Als je een agriturismo bezoekt dan bezoek je niet zomaar een boerderij, maar verblijf je op een boerenbedrijf in functie. Tijdens een vakantie bij een agriturismo zie je dus een heel ander gezicht van Toscane dan tijdens je stedentripjes. Je bevindt je in een oase van rust, weg van de hordes toeristen en je treft vaak een heel persoonlijke, informele en authentieke sfeer aan op de boerderij. Je maakt kennis met de Italiaanse cultuur op het platteland door werkelijk tussen de Toscaanse boeren te leven en bovendien bereidt de gastvrouw vaak het eten en kun je dus genieten van de echte Italiaanse keuken, vaak bereid met verse producten van eigen land.

Van back to basic tot een luxueuze vakantie

Toscane kent vele agriturismi, variërend van luxe, aparte accommodaties op het erf waar je de beschikking hebt over een zwembad, luxe badkamer, Wi-Fi en andere faciliteiten, tot een eenvoudige slaapkamer in de boerderij zelf. Kosten voor een verblijf kunnen dus erg variëren, maar over het algemeen is een verblijf op een Toscaanse boerderij niet duurder dan een verblijf in een hotel. Er zijn zelfs mogelijkheden om gratis te verblijven als je bereid bent je handen uit de mouwen te steken. Kijk voor zo’n vrijwilligersvakantie bijvoorbeeld eens hier.

Bedenk goed wat je zoekt als je van plan bent een vakantie te boeken bij een agriturismo. In Toscane heb je vooral veel wijn- en olijfgaarden, maar er zijn ook veel andere mogelijkheden. In sommige gevallen zal je niets meekrijgen van de bedrijfsactiviteiten en kun je lekker achteroverleunen en genieten van de rust en de prachtige omgeving. In andere gevallen kun je meehelpen met bepaalde boerenactiviteiten en kan het verblijf ook een meer educatief karakter hebben.

meehelpen tijdens de olijvenpluk

meehelpen tijdens de olijvenpluk

Er zijn ook mogelijkheden om op boerderijen te verblijven die niet meer in functie zijn, deze bedrijven mogen zichzelf echter geen agriturismo noemen. Deze boerderijen promoten hun accommodaties bijvoorbeeld onder de naam Farm Stays. Hier moet je goed op letten als je liever op een werkend boerenbedrijf verblijft.

Reizen met de auto

Agriturismi liggen vaak vrij afgelegen en het kan even spoorzoeken zijn voordat je je bestemming gevonden hebt. De boerderijen liggen vaak te afgelegen voor een goede verbinding met het openbaarvervoernetwerk. Soms kan de boer je ophalen van een station, maar als je het erf tijdens je vakantie ook een keer wilt verlaten om de omgeving te verkennen, is een auto echt onmisbaar. Houd er wel rekening mee dat de wegen niet altijd in opperbeste staat zullen verkeren. Een goede voorbereiding is dus aan te bevelen. Zorg in ieder geval voor een auto met navigatieapparatuur, of een goede kaart.