strandje Cala Violina

Een weekendje aan de Toscaanse kust

Wil je een weekendje doorbrengen aan de Toscaanse kust dan heb je heel wat mogelijkheden, de kuststrook is namelijk 400 km lang. Wij kozen voor één van de mooiste plaatsen, het strand in Le Rocchette aan de Tyrrheense zee nabij het pittoreske stadje Castiglione della Pescaia.

castiglione della Pescaia

Het strand Le Rocchette staat bekend als één van de properste van Italië en in 2014 heeft het zelfs de prijs van Legambiente voor properste zee en strand van Italië ontvangen. Je hebt er diverse stranden waar je niet hoeft te betalen (in het Italiaans spiagge libere) maar ook stranden waar je tegen betaling een parasol, een tafel en 2 ligzetels kunt krijgen (spiagge private).

Verblijf je in een hotel of zoals wij op een camping (Camping Village Rocchette) dan krijg je een korting omdat de meesten een overeenkomst hebben met de stranduitbaters.

Cala Violina en lunch in Castiglione della Pescaia

Cala Violina, het eerste strand(je) waar wij naartoe gingen staat bekend als één van de mooiste van Toscane. Vanuit de camping is het zo’n 10 minuutjes met de auto tot aan de parking van waaruit je dan nog minimum 15 minuten moet wandelen maar het is de moeite. Het strandje is prachtig, niet overbevolkt en het zeewater is er zeer helder. Genieten ten top.

Het prachtige strandje Cala Violina

Na het strand en nog wat afkoeling aan het prachtige zwembad van de camping zijn we het prachtige stadje Castiglione della Pescaia gaan bezoeken. In de smalle straatjes is het heerlijk wandelen en vanuit het hogergelegen kasteel krijg je een prachtig zicht op de zee, de benedenstad en de nabijgelegen eilanden Pianosa, Montecristo, Elba en Giglio.

In het stadje zijn heel wat restaurantjes waar voornamelijk visschotels op het menu staan. Wij gingen naar Il Ritrovino, een redelijk klein gezellig restaurantje dat we hadden doorgekregen van Italiaanse vrienden uit de streek. We kozen een risotto met zeevruchten, een paste met ansjovis saus en en tagliatelle al ragù di cinghiale (everzwijn) voor ons zoontje die nog de visschotels niet weet te appreciëren. Samen met een lekkere frisse witte lokale wijn, een geschikte keuze.

Risotto ai frutti di mare

Na het eten nog wat meegenieten met de jeugd van het bruisende uitgaansleven en na een ijsje terug naar onze bungalow op de camping.

Het strand bij Le Rocchette en genieten op de camping

Na een typisch Italiaans ontbijt (croissant en cappuccino) zijn we onmiddellijk vertrokken naar het strand Le Rocchette, op nauwelijks 300 meter van de camping. Het volstond om de baan over te steken en 200 meter door het pijnboombos te wandelen.

Het strand van Le Rocchette

Vanop het strand krijg je een mooi zicht op Castiglione della Pescaia met zijn fort en op de nabijgelegen eilanden. Wij waren er eind mei maar het zeewater was toch al aangenaam van temperatuur en ook de verkopers van badhanddoeken, strandhoedjes, zonnebrillen, … alsook de verkoper van kokosnoten met cocco bello als lokroep waren reeds aanwezig.

Na het strand en lunch in het restaurant van de camping gevolgd door wat plezier in het zwembad beëindigden we ons weekendje aan de zee met een frisse Spritz om de overwinning van Tom Dumolin in de Giro d’Italia te vieren, de eerste Nederlander die de Giro op zijn naam weet te schrijven.

gevulde tortellini met zeevruchten