Een weekendje ontspannen in de thermen

Om ons eens lekker te ontspannen beslisten we om een weekendje door te brengen in het 4sterrenhotel “Grand Hotel Terme” in de ooit mondaine badplaats Chianciano Terme. Naast ontbijtbuffet, avonddiner en welkomstbuffet was ook de toegang tot het thermaal gedeelte inbegrepen met binnenzwembad, Turks stoombad, sauna, chromoterapie, gebruik van badjas, handdoek en slippers alsook het nuttigen van allerhande infusies die lichaam en geest moesten zuiveren en ontspannen. Dit alles voor de prijs van € 400.

We zagen er echt naar uit. Aangekomen aan ons hotel moesten we echter even slikken. Een betonnen blok gebouwd in de jaren 80 dat dringend nood had aan vernieuwing. Dat viel al onmiddellijk op te merken in de kamer: afbladderende verf op bepaalde plaatsen, plekken op het tapijt, de tap van de lavabo die constant blokkeerde, de terras die niet uitnodigde om van het buitenzicht te genieten. Misschien maar beter ook want op nauwelijks 10 meter afstand stond een ander gruwelijk gebouw uit de jaren 80.

Gelukkig was er op de service en het verblijf weinig op te merken: het eten was uitstekend en zeer verzorgd en het thermaal gedeelte was reeds gemoderniseerd en het geheel straalde een rustige ontspannende sfeer uit. Er was zelfs van 16.00 tot 19.00 een kinderopvang voorzien. Helaas was onze kleine jongen de eerste dag alleen waardoor hij het na anderhalf uur al voor bekeken hield. De tweede dag wilde hij zelfs niet eens binnengaan waardoor wij genoodzaakt waren om om beurten ons verkort parcours af te haspelen met als gevolg dat wij ons weekendje relax toch wel iets anders hadden voorgesteld.

Over het buitenzwembad kunnen wij helaas niets zeggen omdat dit pas opengaat vanaf Juni.

Bovendien beschikt het hotel over een groot aanbod aan massages, lichaamsbehandelingen en therapieën. Wie liever deze behandelingen in de publiek openbare thermen wenst te ervaren kan zich begeven naar de thermen van Chianciano Terme die zich op wandelafstand van het hotel bevinden.

De tweede dag beslisten we om in het historisch centrum een trattoria op te zoeken, het werd het restaurant L’assassino. Mijn vrouw bestelde de ravioli met peer en gorgonzola terwijl ik de “pici in bianco al sugo di anatra” nam. Heerlijk en delicaat, een uitstekende keuze. Het restaurant is dan ook een echte aanrader.

 

 

Na onze lunch dachten we om het historische centrum van Chianciano Terme te bezoeken maar dit werd een serieuze tegenvaller. Meer dan de corso die uitloopt op de klokkentoren “Torre dell’orologio”  is er niet te zien. Bovendien is het centrum totaal niet proper en nogal ongewoon vuil voor een Toscaanse stad.

Het is beter om Chianciano Terme als uitvalsbasis te gebruiken voor het bezoeken van onder andere Montepulciano (7 km), Pienza (20 km) en de Val d’Orcia streek.

Al bij al een aangenaam weekend in een badplaats waar het in de jaren 80 overliep van toeristen maar die sedertdien het overgrote deel van zijn charme verloren heeft.

 

Nuttige links:

Grand Hotel Terme > site

Thermen van Chianciano Terme > site

Restaurant L’assassino > site

 

Auteur: Günther Desaever