Italiaans paasgerecht

Enkele ideetjes voor de Paasvakantie in Firenze

De Paasvakantie is een ideale gelegenheid om tot rust te komen en wat afstand te nemen van het werk en de dagelijkse drukte. Voor velen is het ook een ideaal moment om met geliefde of met het ganse gezinnetje, warmere oorden op te zoeken zonder naar een exotische bestemming te moeten reizen. De scholen zijn 2 weken dicht en ook veel bedrijven geven hun personeel 1 weekje vakantie.

Wens je zon af te wisselen met kunst, cultuur, ontspanning en gastronomie dan moet je beslist een stedentrip naar Firenze boeken. De prachtige kunststad is namelijk tijdens de Paasvakantie nog vrijwel rustig te bezoeken in tegenstelling tot de piekperiode van mei tot september. Je hoeft niet in de wachtrij te staan aan de ingang van de belangrijkste musea en toeristische attracties.

Bovendien geraak je nog gemakkelijk aan een tafeltje in de bekendste restaurants, zijn de meeste hotels nog niet volgeboekt en liggen de prijzen in de Paasvakantie beduidend lager dan in de zomermaanden.

In Firenze zijn er het ganse jaar tal van activiteiten te beleven maar sommige gelden toch enkel voor de Paasvakantie. We nemen je mee naar de 4 die je zeker niet mag missen.

Lo scoppio del carro

Op Paaszondag heeft het spektakel lo scoppio del carro plaats waarbij een houten duif vuurwerk aansteekt dat is aangebracht op een 9 meter hoge versierde kar van 300 jaar oud (de Brindellone genaamd).

scoppio del carro Firenze

Dit unieke spektakel wordt al sedert het einde van de eerste kruistocht georganiseerd om de bevrijding van Jerusalem te vieren.
Op het plein tussen de doopkapel en de kathedraal van Firenze wordt onder luid gejuich van de talrijk opgekomen toeschouwers vanuit het altaar een houten duif afgeschoten naar de houten kar waarop vuurwerk is aangebracht. De duif keert vervolgens terug naar het altaar nadat hij het vuurwerk heeft aangestoken.

Dit unieke spektakel duurt ongeveer 20 minuten. Wil je erbij zijn zorg dan dat je zeker tegen 09.30 ter plaatse bent want er komt heel veel volk naar kijken. (meer info met ondermeer video’s)

Genieten van een paasmenu

Ook Italië heeft voor de paasperiode zijn typische paasgerechten die ook worden gerespecteerd in Toscane. Zo vind je bij alle bakkers en koffiebars de typische chocolade eieren en de colomba.

De colomba (duif in het Italiaans) is een gebak in de vorm van een duif die symbool staat voor Christus. Je vindt ze reeds weken voor Pasen terug in alle supermarkten, de industrieel gemaakte zijn veel goedkoper dan de ambachtelijke die je eerder terugvindt bij de elegantere pasticceria.

Ook de chocolade eieren kun je reeds weken op voorhand kopen in de supermarkten. Het zijn grote eieren in een aluminium verpakking waarop een tekening staat: meestal van superhelden, disneyfiguren maar ook van de Italiaanse voetbalploegen. In Firenze Fiorentina natuurlijk.

Binnenin zit altijd een verrassing zoals een speelgoedje of een knuffeldiertje.

Gedurende de periode van het vasten vind je in heel wat bakkerijen de typische koekjes quaresimali die bestaan uit lettertjes die verwijzen naar het evangelie (meer info)

Wil je zoals de Italianen een echt paasmenu eten, dan moet je op paaszondag over de middag op restaurant gaan. De lekkere biefstuk bistecca alla Fiorentina maakt op deze dag dan plaats voor lamsvlees (agnello) omwille van de band met het lam gods in de katholieke wereld.

Een museum bezoeken

Ben je in de paasvakantie in Firenze dan kan je niet anders dan enkele musea bezoeken. Houd er rekening mee dat heel wat musea op paaszondag gesloten zijn maar de dag erna, op paasmaandag, uitzonderlijk dan wel open zijn. Gewoonlijk zijn de musea op maandag gesloten, het enige verschil is dat de openingsuren dan wel deze zijn van de feestdagen.

De David van Michelangelo in de Galleria dell’Accademia

De belangrijkste monumenten zoals de kathedraal, de Uffizi, de doopkapel, de klokkentoren van Giotto, de koepel van Brunelleschi, de galleria dell’Accademia zijn zowel open op paaszondag als op paasmaandag.

Wil je je ticket op voorhand online boeken en de file vermijden aan de ingang dan kan je dit op deze link > tickets musea Firenze online boeken.

Een uitstap buiten de stad

Het is een traditie dat de inwoners van Firenze op paasmaandag een daguitstap plannen met vrienden of familie buiten de stad. Er geldt immers het spreekwoord Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi wat zoveel wil zeggen als Kerstdag met familie en Pasen met wie je wilt.

Ik mocht dit aan den lijve ondervinden het 1ste jaar toen Italiaanse vrienden me mee namen naar de vervallen kathedraal van San Galgano.

Er zijn voldoende mogelijkheden om vanuit Firenze iets dichtbij te bezoeken: de Chianti streek, het park Pratolino met de Medici villa Demidoff voor wie het dichtbij zoekt. Zoek je het iets verder dan kun je naar de Val d’Orcia streek, de Toscaanse kust (Versilia of de Etruskische kust), de Maremma streek, enzovoort.

Heb je geen auto maar wil je toch iets anders bezoeken dan kan je met de trein of bus: Pisa, Arezzo, Lucca en Siena zijn gemakkelijk te bereiken.

Voor de uurregelingen en tarieven kun je terecht op volgende links

de trein nemen in Toscane

de bus nemen in Toscane