Ristorante, trattoria, osteria en nog veel meer.
Toscane ligt in Italië, dat wil zeggen dat de inwoners van Toscane enorm veel belang hechten aan lekker eten en minimum éénmaal per week met gans de familie uit eten gaan. Het hoeft dan ook niemand te verwonderen dat Toscane een enorm aanbod heeft aan eethuizen onder verschillende vormen en namen. Zo is er een onderscheid tussen ristorante, trattoria, osteria, enoteca, pizzeria, paninoteca en zelfs tripperia.
Ristorante: dit is Italiaans voor restaurant, uitleg is overbodig. In Toscane is dit de meest elegante vorm van eethuis en je vindt er het grootste aanbod (Restaurants in Firenze)
Trattoria: vooral vroeger een plaats waar slechts weinig gerechten op het menu stonden, als een menu dan wel bestond. Meestal is het de ober die het menu zegt of staat het op een bordje buiten de trattoria vermeld. Momenteel sluiten de meeste trattoria’s aan bij de restaurants waarbij het familiale en het geringe aanbod verdwenen is. Voor wie op zoek gaat, en vooral in de kleinere dorpen, is het echter nog mogelijk om over de middag aan een economische prijs een maaltijd te nuttigen temidden van arbeiders en advocaten, bouwvakkers, … want een Italiaan neemt geen boterhammen mee naar zijn werk.
Osteria: dit is ongeveer hetzelfde als een trattoria maar dan nog veel kleiner en familialer. Helaas in de meeste steden bijna uitgestorven en slechts open over de middag.
Enoteca: in het Nederlands enotheek of wijnproeverij genoemd, de meeste enoteca bieden naast wijn ook een grote keuze aan hapjes en proevertjes allerlei zoals kaas, olijven, salamie, hesp, …
Pizzeria: de naam zegt het zelf, de meeste zijn echter enkel ’s avonds open. Weet dat het de gewoonte is om met de pizza een coca cola of een bier te drinken.
Veel Italianen nemen eerst een pastaschotel of een voorgerecht en daarna een pizza als secondo. (pizzeria in Firenze)
Paninoteca: dit is een broodjeszaak, is sterk in opkomst.
Tripperia: een tripperia is een must voor wie benieuwd is naar de simpele Toscaanse keuken en wil eten onder de plaatselijke bevolking. Op enkele uitzonderingen zijn de tripperia enkel open over de middag en worden vooral druk bezocht door arbeiders, bedienden, … die slechts weinig tijd hebben om te lunchen. Naast de trippa (pens) vind je er meestal ook lampredotto (maag), hamburgers en bij sommigen ook pastaschotels.