De regionale Toscaanse keuken is zeer ruim en bevat naast simpele gerechten, ontstaan in tijde van armoede, zoals pappa al pomodoro (dikke tomatensoep met brood) en ribollita (soort hutsepot met brood) ook geraffineerdere gerechten zoals tagliatelle al sugo di cinghiale (tagliatelle met saus van everzwijnenvlees) en bistecca alla Fiorentina (groot rundsbiefstuk van het Chianina ras).

Zin om deel te nemen aan een kookcursus tijdens je verblijf waarbij je een aantal typische Toscaanse gerechten bereidt, neem dan hier een kijkje

 

Om het wat overzichtelijker en éénvoudiger te maken vind je hieronder een lijst van de bekendste streekgerechten:

  • crostini Toscani (geroosterd brood belegd met olijvenpasta, kippelevers, tomaten met look en basilicum)
  • insalata di farro (koude schotel met graan, kaas, tomaten, uien, basilicum, olijven)
  • pici senesi al sugo d’anatra (dikke spaghetti met saus op basis van eend)
  • fagioli all’uccelletto con salsicce (witte bonen in tomatensaus met varkensworst)
  • tagliata e bistecca alla Fiorentina (de biefstuk van het Chianina ras)
  • tagliatelle ai funghi porcini (tagliatelle met boleten),
  • ossobuco alla Fiorentina (ossobuco met groenten, tomaten en champignons),
  • pappa al pomodoro (dikke tomatensoep met brood),
  • ribollita (soort hutsepot met brood),
  • trippa en lampredotto (pens),
  • gamberi in salsa verde (garnalen in groene saus)
  • baccalà alla Livornese (kabeljauw met tomaten, peterselie, uien, pepers, look)
  • cacciucco (vissoep met brood)
  • tagliatelle al sugo di cinghiale (tagliatelle met everzwijnen saus)
  • lardo di colonnata (spek gerijpt in marmeren vaten)
  • tortelli di patate di Mugello (met aardappelen gevulde grote tortellini)
  • filetto di chianina (rundsfilet van het Chiani ras)
  • salsicce toscane di puor suino (toscaanse varkensworsten)
  • fritelle di riso (soort oliebollen met rijst)
  • schiacciata all’uva (soort pizza met druiven), enkel te verkrijgen rond de periode van de wijnoogst
  • schiacciata all Fiorentina (soort platte cake)
  • castagnaccio (platte cake op basis van kastanje meel en pijnboompitten)
  • vinsanto met cantuccini (heilige miswijn met amandelkoekjes)