Toscane is een levendige regio waar het bruist van de activiteiten. Wie heeft er nog nooit van de “Palio di Siena” of het historisch voetbal “Calcio storico” in Firenze gehoord?

Ieder dorp of stad heeft wel zijn eigen religieus feest gewijd aan de patroonheilige of zijn eigen volksfeest dat gehouden wordt aan het einde van de wijnoogst, de olijvenpluk of het jachtseizoen. Het is traditie dat feesten in Toscane uitbundig gevierd worden met parades en heerlijke etentjes in openlucht, afgewisseld met muziek en dans.

Voorts zijn er tal van sagre (eetfestijnen in open lucht) gedurende de zomermaanden zoals sagre del cinghiale (everzwijn), sagre delle frittelle (oliebollen), sagre della bistecca Fiorentina, sagre del gelato (ijskreem). Zelfs de sagre della nutella bestaat, je kunt ze zo gek niet bedenken maar in kleine dorpjes kun je ze toch tegenkomen.

Hebt u de mogelijkheid om aan één van deze sagre deel te nemen en om u onder de plaatselijke bevolking te mengen, aarzel dan geen ogenblik, u zult er geen spijt van hebben.

Voorts bestaan er een groot aantal middeleeuwse feesten in de steden. Voor die gelegenheid dossen de deelnemers zich uit in de typische middeleeuwse klederdracht. De bekendste feesten zijn onder andere “Lo scoppio del carro” in Firenze, de “Palio” van Siena, de “Regata storica di San Ranieri” in Pisa, …

Natuurlijk zijn er ook de niet folkloristische evementen zoals de internationale modebeurzen “Pitti uomo” en “Pitti Bimbo” in Firenze, het muziekfestival “Maggio Musicale Fiorentino” in Firenze, het “Chianti Classico” wijnfestival en veel meer.

U ziet aan keuze geen gebrek, hieronder vindt u meer uitgebreide informatie over de belangrijkste evenementen, festivals en feesten.