Evenementen Firenze: het ontploffen van de kar op paaszondag

Traditiegetrouw wordt op paaszondag de scoppio del carro gehouden in Firenze. Scoppio del carro wil letterlijk zeggen het ontploffen van de kar en is een traditie die sedert de middeleeuwen gehouden wordt ter ere van de bevrijding van Jerusalem van de niet Christenen.

scoppio del carro Firenze

Vanuit het tabernakel van Santi Apostoli in de dom van Firenze wordt om klokslag 11.00 uur een houten duif afgeschoten naar de Brindellone, een houten kar bestaande uit 3 verdiepingen en bedekt met vuurwerk. De ontploffing die daarop volgt wordt door de aanwezige massa op groot gejuich onthaald en duurt een kleine 20 minuten. Het spektakel wordt nog theatraler doordat terzelfdertijd de kerkklokken van de ganse stad op hetzelfde ogenblik weergalmen.

Het spreekt voor zich dat de kar niet echt ontploft maar de duif steekt wel het vuurwerk aan dat op verschillende plaatsen op de kar is aangebracht.

Het spektakel en de voorbereidingen

scoppio del carro Firenze - intrede kar met ossen

parade door de straten van Firenze

Tussen het tabernakel van Santi Apostoli en de houten kar is een staaldraad aangebracht waarop de houten duif wordt afgeschoten. Nadat de kar ontploft is, moet de duif op eigen kracht en zonder stoppen het tabernakel opnieuw bereiken. Bijgeloof wil dat wanneer dit niet lukt, de oogst zal mislukken. Toeval wil dat 1966 het laatste jaar was dat de duif faalde en in dit jaar de stad Firenze overstroomd werd door de rivier de Arno!
Het spektakel zelf begint reeds rond 08.00 uur wanneer de houten kar tevoorschijn gehaald wordt uit zijn opslagplaats aan de Porta Prato. Vanuit hieruit wordt de kar die voortgetrokken wordt door twee paar ossen, naar het Plein Piazza del duomo geleid. Deze tocht wordt gevolgd door een 150tal figuranten waaronder vaandeldragers, muzikanten en ridders.

Op hetzelfde ogenblik vertrekt vanuit de kerk Santi Apostoli in het Limbo plein, een andere processie van figuranten en geestelijken die vaandels van de stad Firenze en van de familie Pazzi dragen, richting dom van Firenze.

Eénmaal beide processies op hun bestemming zijn toegekomen is het enkel nog wachten op het startsein.

Ben je op paaszondag in Firenze dan moet je zeker en vast dit spektakel gaan bekijken, het is een unieke belevenis.

In onderstaande video’s kun je alvast de sfeer opsnuiven van het spektakel.

Video lanceren duif vanuit kerk en start vuurwerk

 

Video start en spektakel vuurwerk