Fagioli con tonno e cipolla (bonen met tonijn en ui)

Dit simpele gerecht op basis van bonen is typisch Florentijns. De bereiding gebeurt in enkele minuten en het gerecht is dan ook ideaal als je geen zin hebt om uitbundig te koken maar toch de Italiaanse keuken in huis wilt halen.

Het is typisch omdat de bewoners van Toscane en deze van Firenze in het bijzonder verzot zijn op witte bonen. Spottend worden ze dan ook door de rest  van Italië de boneneters genoemd.

Het gerecht is het best met de Cannellini bonen die je in iedere Italiaanse supermarkt kan kopen. Je vindt ze zowel gedroogd in zakjes als reeds gekookt in bokalen.

Kies je voor de gedroogde dan moet je ze toch wel enkele uren laten koken in water. Het best zijn ze gekookt in water met salie, knoflook en enkele druppeltjes olijfolie.

De ui moet zoet zijn, het meest geschikt is de Cipolla di Tropea, afkomstig uit Calabrië. Soms wordt de ui nadat ze in ringen is gesneden in koud water gelegd waardoor de bittere zure smaak er uitgaat.

Benodigdheden (voor 4 personen)

  • 1 kg cannellinibonen
  • 1 blik of bokaal tonijn van circa 220 gram
  • 1 zoete ui in fijne stukjes gehakt.
  • olijfolie extra vergine
  • zout en peper om op smaak te brengen

Bereiding

  • Kook de bonen of neem de reeds gekookte uit het bokaal en doe ze in een kom
  • Haal de tonijn uit het blik of bokaal en breek ze in kleine stukjes
  • Doe de tonijn en de ui samen in de kom met bonen en roer alles dooreen
  • Doe een scheut olijfolie erbij en breng op smaak met peper en zout

Dit gerecht is ideaal voor de warme zomers, erbij hoort een frisse witte Toscaanse wijn zoals Vernaccia di San Gimignano of Bianco di Pitigliano.