Fantastische stop op weg naar Toscane: Lago Maggiore

Als je bij je volgende vakantie in Toscane een route en een stop overweegt, dan zou je eens kunnen overwegen om naar het Noord-Italiaanse merengebied te gaan, in het bijzonder Lago Maggiore. Dit is één van de eerste toeristische bestemmingen ter wereld, met een ruim aanbod aan campings en hotels. In de 19e eeuw werd het “ontdekt” door Engelse reizigers gedurende hun Grand Tour, en later door Italiaanse rijke families. De oevers bij Stresa en Baveno zijn de pleisterplaats van de jet-set.  Vanuit Stresa kijk je uit op de drie Borromeïsche eilanden waar oude aristocratische families hun vakanties in alle rust vieren binnen de muren van  overweldigend mooie palazzo’s met imponerende tuinen.

Lago Maggiore

 

Wandelen en watervallen

Ook voor de minder gefortuneerden is Lago Maggiore in trek. Tussen dit meer en het kleinere en rustiger Lago d’Orta ligt camping Isolino, een brandschone, luxe camping met alle faciliteiten die je je maar kan wensen, ook voor kinderen. Wandelaars kunnen mooie tochten uitstippelen door de indrukwekkende dalen Valle Antrona, Val Strona of in de bergen van het nationale park Val Grande. In Valle Formazza kun je je vergapen aan één van de grootste watervallen van Europa. En in de winter kan worden geskied in onder andere Macugnaga, Formazza en San Domenico. Maccagno Superiore is een van de mooiste stadjes aan de kust van het meer. Het ligt in de nabijheid van dorpjes als Caldè, Germignaga en Maccagno Superiore. In het levendige stadje Luino wordt de grootste openluchtmarkt van Italië gehouden. Locarno en Ascona zijn wereldberoemd vanwege respectievelijk een international film- en jazz-festival.

Truffels en Barolo

voor liefhebbers van lekker eten wacht in de herfst een verrassing: de verse truffels  waar de streek Piemonte om bekend staat. Streekgerechten zijn risotto met truffel, wildgerechten en natuurlijk Gorgonzola. Minder bekend, maar overheerlijk is de andere lokale blauwschimmelkaas: de Castelmango. Deze wordt nog steeds volgens het oude procedé uit de 13e eeuw gemaakt. Om het verhaal nog mooier te maken: de beste Italiaanse wijnen komen uit deze streek vandaan, zoals de Barolo, Barbaresca en Barbera.

Gorgonzola met truffel