Feestdagen in Toscane (en Italië)

Italië kent minder feestdagen dan België en Nederland. Toch is het als toerist belangrijk om precies te weten wanneer deze feestdagen plaatsgrijpen omdat op deze dagen alle kantoren en openbare instellingen zoals banken, postkantoren en musea gesloten zijn. Winkels daarentegen kunnen wel open zijn, zeker als het de winkels in de drukste straten van de steden betreft.

Behalve Nieuwjaar, Kerstmis en Pasen heb je in Toscane (alsook voor de rest van Italië) de volgende officiële feestdagen:

IMG_3069

La Befana op 6 Januari

6 Januari: Driekoningen wordt in het Italiaans Epifania genoemd en is vooral een feestdag voor de kinderen. Die dag komt namelijk La Befana langs, dit is een oude lieve heks die snoep brengt voor de brave kinderen en carbone (houtskool) voor de stoute kinderen. In tegenstelling tot het Sint Niklaas feest waarbij je je schoen plaatst, zetten kinderen een kous klaar voor La Befana die dan gevuld wordt met snoep.

25 April: Festa della liberazione. De bevrijdingsdag van de Duitse troepen door de geallieerden in de tweede wereldoorlog. Niettegenstaande de Italianen aanvankelijk aan de zijde van de Duitsers streden gedurende WOII veranderden ze na enkele jaren van kamp en streden ze mee met de geallieerden tegen de Duitse troepen.

1 Mei: Festa del lavoro (dag van de arbeid)

2 Juni: Festa della Repubblica. Op 2 Juni 1946 werd Italië een Republiek en werd het Koninkrijk afgeschaft.

15 Augustus: Ferragosto (Maria Hemelvaart)

1 November: Tutti i Santi (Allerheiligen)

2 November: Giorno dei Morti (Allerzielen)

8 December: Immacolata Concezione (Onbevlekte Ontvangenis van Maria)

Naast deze officiële feestdagen heeft iedere stad, gemeente en dorp zijn feestdag waarop de patroonheilige gevierd wordt, voor Firenze is dit bijvoorbeeld 24 Juni (Festa di San Giovanni)