fettunta Toscane

Fettunta (geroosterd brood met knoflook en olijfolie)

Dit simpele gerecht is een klassieker onder de Florentijnse families. Het wordt geserveerd als antipasto (voorgerecht). Het wordt ook soms bruschetta con aglio e olio of bruschetta all’aglio e olio genoemd.

Veel voor dit recept heb je niet nodig: oud brood, olijfolie en een teentje knoflook.

Een variante is de fettunta zonder knoflook die vooral geserveerd wordt na de olijvenoogst om de nieuwe versgeperste olijfolie te proeven.

Vroeger was deze variante ook de typische merenda (vieruurtje) voor kinderen bij boerenfamilies toen de voorverpakte vieruurtjes nog niet bestonden.

Benodigdheden (voor 6 personen)

  • 1/2 kg wit boerenbrood in dikke sneden
  • 2 teentjes knoflook
  • extra vergine olijfolie
  • zout

Bereiding

  • Rooster of gril het brood. Dit kan je doen op een houtvuur, in een pan, onder de grill of op een gietijzeren bakplaat
  • Snijd de teentjes knoflook in 2 stukken
  • Leg de sneden op een werkvlak en wrijf de aangesneden kant van de knoflook over het brood
  • Verdeel de sneden over een opdienschaal en besprenkel royaal met olijfolie extra vergine
  • Breng op smaak met zout en dien onmiddellijk op