Fiesole

Fiesole is een klein stadje gelegen in de onmiddellijke nabijheid van Firenze en uitdrukkelijk in de belangstelling gekomen door het wereldkampioenschap wielrennen in Firenze 2013. Fiesole ligt op 300 meter hoogte, op de top van een heuvel van waaruit je een prachtig zicht krijgt op het lagergelegen Firenze.

Fiesole panorama

Het stadje dat gesticht werd door de Etrusken in de 4de eeuw v.C. was ooit belangrijker dan het naburige Firenze en om het definitief uit te schakelen werd het in 1010 door het leger van Firenze compleet verwoest. In de loop der eeuwen werd Fiesole heropgebouwd en stond het voortaan onder bescherming van de kunststad Firenze.

Fiesole is ideaal voor wie de drukte van Firenze voor enkele uren wil ontvluchten of voor de fietsliefhebber aangezien net buiten het centrum het prachtige Toscaanse landschap begint en de straatjes zich slingeren tussen olijfbomen en wijngaarden.

Tip voor kampeerders! In Fiesole ligt de camping Panoramico Fiesole die een prachtig uitzicht geeft over de kunststad Firenze. De camping ligt op 7 km afstand waardoor je niets van de drukte van de stad zelf merkt maar toch voldoende dichtbij bent om de stad één of meerdere keren te bezoeken > meer info

 

Ligging Fiesole en hoe te bereiken

De éénvoudigste manier om Fiesole te bereiken is natuurlijk met de auto maar houd er dan wel rekening mee dat in het hoogseizoen het niet gemakkelijk is om de auto kwijt te raken, zelfs de nieuwe ondergrondse parkeerruimte op het centrale plein is praktisch altijd volgeboekt.

De beste manier is ongetwijfeld met de bus vanuit Firenze. Tussen 06.00 ’s morgens en 24.00 ’s nachts vertrekt op geregelde tijdstippen de autobus n°7 vanuit het plein Piazza San Marco in Firenze naar het plein Piazza Mino in Fiesole. Een rit duurt ongeveer 15 minuten.

 


Grotere kaart weergeven

 

Bezienswaardigheden

In het centrum van Fiesole

Plein Piazza Mino da Fiesole: Dit is het centrale plein van Fiesole waar we ondermeer de kathedraal, het stadhuis, het middeleeuwse kerkje Chiesa di Santa Maria Primerana en het palazzo Altoviti terugvinden.

Chiesa di Santa Maria Primerana

Onder een gedeelte van het plein bevindt zich een ondergrondse parkeerruimte die na heel wat polemieken eind 2010 in gebruik werd genomen.

Cattedrale di San Romolo: Met de bouw van de kathedraal in Romaanse stijl, werd begonnen in 1028 op bevel van de bisschop Jacopo Il Bavaro die besliste om de toenmalige kathedraal die zich in La Badia bevond, binnen de stadsmuren te verplaatsen.

De dom of de kathedraal van Fiesole

De kathedraal werd een 1ste keer uitgebreid in de 13de eeuw en een 2de keer in de 14de eeuw, de klokkentoren werd gebouwd in 1213 maar werd verbouwd tijdens de restauratiefase van 1878-1883. Helaas werd gedurende deze restauratie ook de gevel volledig opnieuw gebouwd.

Voorgevel van de dom van Fiesole

Het interieur van de kathedraal is redelijk simpel met belangrijkste bezienswaardigheden de kapel capella Salutati met de sarcofaag van de bisschop Salutati en de crypte met een schilderij van de Madonna met kind uit 1230.

Palazzo Altoviti:

Dit voormalige bisschopsspaleis werd gebouwd samen met de kathedraal en wordt Palazzo Altoviti genoemd omdat op de voorgevel het wapenschild van de bisschop Altoviti aanwezig is.

Palazzo Altoviti of Palazzo Vescovile

De voorgevel werd verbouwd in 1500 en in het paleis bevindt zich onder andere een kapel, een oratorium en een prachtige tuin waar nog stukken Etruskische stadsmuur te zien zijn. Helaas is het paleis niet open voor het publiek.

Palazzo Comunale: Het stadhuis werd gebouwd in de 14de eeuw maar werd meermaals gerestaureerd en verbouwd, zo is de gevel met de open galerij in Renaissance stijl uitgevoerd in de 16de eeuw.

Het stadhuis van Fiesole

Het paleis dat nu in zijn oude glorie is hersteld had in de loop der tijden verschillende functies zoals stadhuis, museum en school. De wapenschilden op de voorgevel verwijzen naar de verschillende families en personages die ooit de stad bestuurden.

Klooster van San Francesco: Vanuit het plein Piazza Mino vertrekt het smalle straatje via San Francesco dat leidt naar het klooster van San Francesco dat in 1399 werd gebouwd. Het klooster dat toebehoort aan de orde van de Franciscanen bevat maar liefst 3 binnenpleinen met kloosteromgang.

Klooster van San Francesco

De kerk is uitgevoerd in een simpele gotische stijl, zowel binnen als buiten. In de nabijheid van het klooster bevindt zich de ex kerk Chiesa di Sant’Alessandro uit de 6de eeuw. Van de oorspronkelijke kerk is echter niets meer terug te zien, de voorgevel in neo classicisme dateert uit 1815.

Steegje dat leidt naar het klooster van San Francesco

Romeins amfitheater: Langs het straatje via Duprè komen we terecht aan het Romeinse amfitheater dat nog steeds gebruikt wordt voor het jaarlijkse muziekfestival Estate Fiesolana en dateert uit de 1ste eeuw v.C.

Romeins amfitheater

Romeins amfitheater

Naast het amfitheater treffen we verder resten aan van een Etruskisch-Romeinse tempel, Romeinse thermen en Etruskische muren. Wie meer informatie wenst over deze archeologische opgravingen en vondsten kan altijd terecht in het museum Museo archeologico di Fiesole.

 

In de omgeving van Fiesole

Badia Fiesolana

De kerk van de Badia Fiesolana

Badia Fiesolana: De Badia Fiesolana is een ex klooster dat zich bevindt in San Domenico, net buiten het centrum van Fiesole. Sedert het midden van de jaren 70 is het klooster zetel van het Europees Universitair Instituut maar de kerk is nog steeds toegankelijk voor het publiek.

De kerk werd gebouwd in de 11de eeuw maar het huidige aanzien dateert uit 1467. De Romaanse voorgevel in groene en witte marmer is nooit voltooid geweest maar geeft wel een beeld hoe de kerk er ooit moest uitgezien hebben. Het interieur is dan weer uitgevoerd in een sobere Renaissance stijl.

Villa Medici: Op slechts enkele kilometer van het centrum van Fiesole in via Beato Angelico vinden we één van de oudste villa’s terug die behoorden aan de familie de Medici.

Villa dei Medici te Fiesole

Villa dei Medici te Fiesole

De villa is ook wel bekend onder de naam Palagio di Fiesole of villa Belcanto en werd op bevel van Giovanni de’ Medici gebouwd tussen 1451 en 1457, vermoedelijk door de architect Bernardo Rosellino die een leerling was van de bekende Renaissance architect Leon Battista Alberti.

De villa was één van de eerste die in Renaissance stijl werd uitgevoerd en diende dan ook als referentie voor tal van andere villa’s in Toscane en de rest van Italië.

 

Feesten en evenementen:

Het eerste muziekconcert in het Romeinse amfitheater werd reeds gehouden in 1911. Meer dan een eeuw later wordt deze traditie nog steeds verder gezet en sedert 1947 steevast georganiseerd door de organisatie Estate Fiesolana.

Tussen juni en augustus worden in het Romeinse amfitheater allerlei muziekconcerten, optredens en theater gehouden waarbij belangrijke namen niet ontbreken. Meer info vind je op de site van estate fiesolana

 

Eten en drinken

Het rustieke decor van restaurant Perseus

Het rustieke decor van restaurant Perseus

Sedert enkele jaren hebben de uitbaters van het restaurant Perseus in Firenze ook een kleiner restaurant geopend in Fiesole, op het plein Piazza Mino.

Perseus is bekend voor zijn locale gerechten met als specialiteit de heerlijke bistecca alla Fiorentina, een T-bone steak van ongeveer 1 kg van het Chianina ras. In de zomermaanden is het aangewezen om op voorhand te boeken. (meer info)

 

Praktische informatie Fiesole

Informazioni-turistiche-logoDienst toerisme: Via Portigiani 3/5, tel 055 5961323, Email: info.turismo@comune.fiesole.fi.it

logo_alberghi

Campings in en rond Fiesole

Hotels in Fiesole

Stadsplan Fiesole met belangrijkste monumenten: stadsplan Fiesole