Fietsen in de Crete Senesi

Deze fietstocht van ongeveer 75 km laat je de prachtige Crete Senesi zien: rotsformaties die zo’n 2,5 miljoen jaar gevormd zijn en bestaan uit klei, steenzout en gips. Ze zijn typisch voor de zone ten zuid-oosten van Siena.

Route info

  • Start en aankomst: Taverne d’Arbia
  • Afstand: 75 km
  • Hoogteverschil: 1268 m
  • Maximum stijgingspercentage: 20%
  • Bezienswaardigheden route: Asciano, Buonconvento, Taverne d’Arbia
  • Wegen: hoofdzakelijk asfalt, strook gravel weg van 10km
  • Soort fiets: racefiets of gravelbike

Route beschrijving

Vertrek- en aankomstplaats van deze rit is de kleine gemeente Taverne d’Arbia (link naar google maps). Je kunt hier gemakkelijk de auto achterlaten aan de rand van de gemeente op de gratis parking aan de rotonde gelegen aan de rivier Arbia.

parkeerplaats in Taverne d’Arbia waar je gemakkelijk de auto kan parkeren

Vanuit de parking steek je de rivier over en volg je de aanwijzingen richting Asciano. Je rijdt nu op de SP438. Je passeert dadelijk de gemeente Arbia en eens de laatste huizen voorbij kom je direct terecht in het typische landschap van de Crete Senesi.

Meteen krijg je enkele serieuze beklimmingen voor de voeten geschoven. Ze zijn echter niet zo lang maar dit op en neer gaat door tot 1 km voor Asciano wanneer je een afdaling tot aan de gemeente krijgt. Gelukkig kun je tijdens de vlakke of minder steile stukken genieten van het prachtige landschap gekenmerkt door de rotsformaties en de graanvelden. Let er wel op dat je voldoende zonnecrème hebt aangebracht want de zon krijgt hier vrij spel, er is geen enkele bescherming.

Crete Senesi

Het prachtige glooiende landschap van de Crete Senesi

Na de korte afdaling steek je in Asciano de rivier de Ombrone over en draai je dadelijk rechts in in de straat SP451 di Monte Oliveto die je naar de prachtige abdij van Monte Oliveto Maggiore brengt. Wil je eerst even het centrum van Asciano bezoeken dan rijd je gewoon rechtdoor.

De straat stijgt onmiddellijk en dit over een afstand van 4 km. Ook hier zitten serieuze kuitenbijters in en krijg je opnieuw de opvolging van steile korte klimmen afgewisseld met vlakke stukken. Na 4 km kom je bij de prachtige abdij Abbazia di Monte Oliveti die meer dan een bezoek waard is.

Abbazia di Monte Oliveto

De prachtige abdij Abbazia di Monte Oliveto Maggiore

Na een eventueel bezoek zet je je tocht verder naar Buonconvento, één van de mooiste dorpen van Toscane en daarom ook een bezoek waard. Zin in iets fris dan kun je dit op het terras van één van de caféetjes. Vanuit Buonconvento neem je de SR2 Via Cassia richting Siena. Je bevindt je nu op het parcours van het retro evenement Eroica.

Het ommuurde Buonconvento

De weg zelf is iets drukker hier maar na enkele kilometers verlaat je deze weg en volg je de aanduidingen van de Eroica richting Asciano. Je krijgt nu een stuk onverharde weg, de zogenaamde strade bianche, van ongeveer 10 km maar het is de moeite waard, je fietst immers terug tussen de typische Crete Senesi. Ook hier is het constant op en neer met opnieuw serieuze stijgingspercentages.

De strade bianche slingerend tussen de Crete Senesi

Houd er rekening mee dat de toestand van de weg niet overal even goed is. De ideale fiets voor deze rit is dan ook een gravelbike.

Op het einde van deze gravel weg kom je op de SP12 terecht waar je naar rechts rijdt richting Asciano. Aan de splitsing draai je naar links en bevind je je terug op de weg waar je gestart bent en die je terug brengt naar Taverne d’Arbia.