Fietsen in de Valdarnostreek

Deze fietstocht van ongeveer 62 km leid je voor het grootste gedeelte door het bos en langs olijfboomgaarden en passeert langs de plaatsen Terranuova Bracciolini, Loro Ciuffenna en Castelfranco di Sopra. Deze laatste 2 maken zelfs deel uit van de mooiste dorpen van Italë en zijn dus aangewezen voor een stop. Gedurende de tocht kom je maar weinig autoverkeer tegen en dien je geen echte lange beklimmingen te overwinnen.

Route – info

Hoogteprofiel

Hoogteprofiel

Totale afstand: 62 km
Hoogtemeters: 860 m
Kenmerken: heuvelachtig
Staat wegdek: zeer goed
Conditie: goed geoefende fietser
Soort fiets: koersfiets met aangepaste versnellingen, mountainbike
Rustmogelijkheden: Terranuova Bracciolini, Loro Ciuffenna, Castelfranco di Sopra

Download route > download formaat gpx

Route beschrijving

fietsen in Valdarno

Vertrekpunt van de route is het voetbalstadium van Faella, gelegen op zo’n 5 km van Figline Valdarno. We volgen de SP9 richting Figline Valdarno en draaien na iets meer dan 3 km af naar links richting San Giovanni Valdarno. We rijden meteen temidden van de landbouwvelden die toebehoren aan de rustieke boerenwoningen die we overal verspreid langs de weg zien. Aan het einde van de weg (kilometer 9,5) draaien we naar rechts de SP8 op en na het rondpunt rijden we onder de brug door richting Santa Maria. Ter hoogte van de splitsing met de SP7 volgen we de aanduidingen naar Piantravigne tot aan Penna waar we naar rechts draaien en terechtkomen op de SP della Penna.

Fietsen tussen de olijfboomgaarden op de weg Sette Ponti

Fietsen tussen de olijfboomgaarden op de weg SP1 Sette Ponti

Na een kleine afdaling van bijna 2 km komen we aan een rondpunt waar we de 4de afslag nemen richting Arezzo, we bevinden ons nu op de SP Valdarno Casentinese. Verkies je om eventjes uit te rusten dan neem je de 1ste afslag waardoor je in Terranuova Bracciolini komt waar je in het centrum voldoende bars en terrasjes hebt om iets fris te drinken. De weg stijgt onmiddellijk en dit over een afstand van 1,5 km tot aan een splitsing waar we rechts houden richting Tasso.

We blijven de SP Vecchia Aretina volgen voorbij Campogialli tot aan de splitsing met de SP1 (Sette Ponti) waar we naar links draaien richting Loro Ciuffenna. Na iets meer dan een kilometer slaan we af naar links richting Traiana waar we naar rechts draaien. Hier gaat de straat voortdurend op en neer tussen de landbouwvelden met enkele serieuze kuitenbijters. Het parcours doet ons nogal denken aan dat van de Ronde van Vlaanderen.

historisch centrum van Loro Ciuffenna

historisch centrum van Loro Ciuffenna

Ter hoogte van de SP Valdarno Casentinese draaien we naar rechts waardoor we na 2 km terug op de SP1 terechtkomen die we links oprijden tot aan het pittoreske dorpje Loro Ciuffenna waar je eventjes op adem kunt komen op één van de terrasjes. Na een bezoek aan het dorpje zetten we onze tocht verder op de SP1 die zich kronkelt tussen olijfboomgaarden tot aan het andere pittoreske dorpje: Castelfranco di Sopra. Wie wenst kan ook dit dorpje bezoeken, anders rijd je gewoon door op de SP1 tot aan Pian di Scò waar je links aan het rondpuntje de SP57  (Viale Alcide de Gasperi) oprijdt.

hoofdstraat Castelfranco di Sopra

hoofdstraat Castelfranco di Sopra

Ter hoogte van het rondpunt houden we rechts en beginnen aan de steile afdaling richting Vaggio. Aan het einde van de afdaling nemen we het smalle straatje Via del Varco dat zich tussen 2 huizen en net voor de brug bevindt. Dit straatje brengt ons terug tot Faella maar daarvoor moeten we eerst nog een kuitenbijter met stijgingsgraad tot 15% overwinnen. Aan het rondpunt aan het einde van de straat nemen we de 2de afslag waardoor we op de via Galileo Galilei terechtkomen die doorheen Faella loopt en eindigt aan het voetbalstadium waar onze tocht begon.

Op volgende link kun je de route downloaden voor je gps > fietsen in de Valdarno streek